Zažíváme ligové deja vu

3. 10. 2021

Domácí prostředí jsme dokázali využít

ŠK Louny - ŠK Spartak Chodov 1:5

Před pár lety, když skončila naše stříbrná jízda ligou a náš kádr doznal velkých změn, jsme nastupovali na prvních deskách s mladíky a na zadních s potěrem. Prostě nastala obroda týmu a my věřili, že do budoucna budeme schopni vhodně tým doplňovat po jednotlivých ročnících. Člověk míní, život mění. Píše se rok 2021 a my jsme vstoupili do stejné řeky, což se projevilo i na prvních dvou kolech letošního ročníku ligy mládeže hraných v Buštěhradu. Nejen ELO, ale i věk hraje v této soutěži důležitou roli, takže naši stále ještě „špunti“ to budou mít těžké. S ligou mají pramalé zkušenosti. Nezbývá však nic jiného, než je hodit a nechat plavat. Však oni se oklepou. Jsme rádi, že tým na předních deskách drží Vašek a Kuba, právě ti, kteří ligou prošli od útlého věku a také Tomáš, který nám pomáhá druhou sezónu. Bude to těžké, ale co dnes není J.

Nedělní dvoukolo pořádáme v Chodově, tradičně v místní školní jídelně, kde máme dostatek prostoru a zázemí i pro venkovní vyžití. Počasí nám přeje a zeleně je tu dostatek. Náš tým po včerejším odevzdání povinné daně dnes nastoupil ve 3. kole proti družstvu z Loun a nevedl si vůbec špatně. Své partie dokázali rychle dovézt do vítězného konce sourozenci Zrůstovi a tak mohli záhy venku užívat slunka a zeleně … s mobilem v ruce. Nečekejte na displeji žádný rozbor partie, prostě pařili. Ovšem s bodem v kapse mají nárok :-). Jistotu třetího bodu přidal třetí špunt v družstvu, tedy Nikča, čehož okamžitě využil Tomáš a nabídl remízu. Vedení 3,5:0,5 dávalo jistotu cenné výhry, která určitě potěší a Vašek s Kubou již mohli v klidu dohrávat. Přestože jim Přemek povolil  možnost remízy, aby si odpočinuli na odpolední kolo, kluci se rozhodli hrát dál. Sympatické :-). A vyplatilo se, Kuba dokázal po dvou hodinách boje chytit soupeři dámu a po zásluze si připsal výhru a týmu další bod do skóre. Ve stejném okamžiku Vašek podepsal smír a naši tak zvítězili po zásluze vysoko 5:1.

Na závěr třetího kola jeden diagram z partie Aleš Zrůst – Marie Anna Černá 1:0, kde po napadení jezdce pěšcem na h6 bílý ukončil miniaturku vynuceným dvoutahovým matem. Útok jezdcové jízdy s podporou střelce určitě najdete. Pěkná ukázka využití aktivity figur při zadrženém králi soupeře ve středu šachovnice.  

šachy Chodov

 

ŠK Spartak Chodov - KŠ Tietz 3:3

Čtvrté kolo nás svedlo dohromady s KŠ Tietz. Takové malé derby, předvoj toho velkého fotbalového, které proběhne dnes večer v Praze. Na rozdíl od toho "kopacího" jsou však naši fanoušci empatičtí, družní a v podstatě nekonfliktní. Takže ať to dopadne jakkoliv, Chodov žádné policejní manévry určitě nezažije :-).

Neuplynula ani hodina času od zahájení kola a Přemek si pochvaloval Alešovo zisk věže, aby záhy s hlavou v dlaních konstatoval, že rychle zase o výhodu přišel a vyhranou partii postupně pouští z ruky. Naštěstí přichází nečekaně rychlé vítězství na třetí desce, kde Kuba dominoval v partii s Vojtou a my se tak ujali vedení 1:0. Aleš nejspíš vytáhl proti soupeřce svůj poslední trumf, podmanivý kukuč s úsměvem, kterému holky těžko odolávají, protože si jinak další a tentokrát finální zvrat na šachovnici neumíme vysvětlit. Tak či tak, po hodině jsme se ujali vedení 2:0. Vzhledem k špatným pozicím u Lukáše a Nikči, však zápas nebyl zdaleka rozhodnut, spíše se schylovalo k dramatickému duelu, jak se na derby sluší.

Podle očekávání z vývoje na šachovnicích dochází k první korekci výsledku ze strany soupeře na páté desce, kde svého krále sklonila Nikča a následně i na „čtyřce“ kde kapituloval Lukáš. Slibně vypadající výsledek 2:0 tak nyní více odpovídá reálné síle obou týmů – 2:2. Derby vrcholí :-). Velmi zajímavá partie lídrů obou týmu, kdy Tomáš hrál s figurou za čtveřici pěšců, měla pro nás skvělé vyústění v podobě zisku třetího bodu. Vašek nyní mohl hrát se svým odvěkým rivalem Jindrou Tegdou přeci jen ve větším klidu. Remíza nám totiž stačí :-). Po dvou a půl hodinách se v hracím sále hrála jediná partie. Ta nejdůležitější, protože její výsledek měl rozhodnout, zda si z derby odneseme 1 nebo 3 body. Vašek v horší pozici bojoval srdnatě, stejně jako jeho soupeř, který nakonec našeho borce přetlačil a stanovil tak smírný výsledek.

Dva diagramy ze čtvrtého kola jsou z partie Jakub Červenka – Vojtěch Tegda 1:0, kdy se Kubovi povedlo zahájení a takticky dnes soupeře přepočítával od začátku partie až do jejího konce. První diagram - odtažný šach jezdcem na g3 vypadá dobře, ale bílý má krásnou výmluvu tahem Je5+! s okamžitým ziskem figury. Druhý diagram je ze závěru partie, kdy Kuba odevzdal po hezké kombinaci soupeři figuru a připravil si pěkný třítahový mat.

šachy Chodovšachy Chodov

 

šachy Chodov