Symbolické sbohem

1. 10. 2020

Novým předsedou šachového oddílu je Lenka Kůsová

Počínaje 1. říjnem 2020 se novým předsedou chodovských šachistů stala Lenka Kůsová. Marcel Vlasák, tedy moje maličkost, se rozhodl po více jak 10 letech rezignovat na funkci předsedy. Myšlenka zrála dlouho dobu a lednová spolupráce při organizaci olympiády, kde jsme spojili s Přemkem svoje síly právě s Lenkou (pochopitelně tým byl širší, tato trojice tvořila základní pilíř), byla tím rozhodným momentem. Lenka disponuje obrovským potenciálem, její předností je zápal pro věc, skvělá komunikace, organizační schopnosti a  a chuť se neustále něčemu učit. Změna v čele klubu tak není jen formálním předáním funkce, ale startem k dalšímu rozvoji. Lenky přestup z Tietzu k nám považuji za přestup desetiletí :-).

Za sebe bych chtěl poděkovat kolegům v oddíle, speciálně pak Přemkovi Stuškovi, s nímž jsme za ta léta, troufnu si říct, vybudovali dobrou značku Pat a Mat :-). Osobně si nejvíce cením, že jsme se dokázali osamostatnit od tělovýchovné jednoty a založit vlastní spolek. Podařilo se nám zajistit pravidelné a stabilní financování, protože zdrojové portfolio je dostatečně široké. Máme nadstandardní vybavení pro práci s mládeží i pro pořádní mládežnických akcí a k tomu vynikající spolupráci s chodovským DDM Bludiště. Město Chodov je nejen šachistům, ale obecně sportovcům, velmi nakloněno a je radost zde působit.

Dobrou vizitkou oddílu je pořádání mnoha akcí pro děti (tábory, soustředění, víkendové tréninky pro talenty apod.), v mnohých případech jsme byli v našem kraji průkopníky. Pomyslnou třešničkou na dortu byla delegace KŠS KVK mé osoby do čela organizačního týmu pro pořádání šachových turnajů v rámci Zimní olympiády dětí a mládeže. Nesmírně náročná akce, skvělé vzpomínky na partu lidí a výborná vizitka směrem k ŠSČR. V rámci zmiňovaných akcí jsme dokázali do Chodova anebo na naše kempy přilákat i velmi zajímavé osobnosti. Vzpomeňte na velmistra Martina Petra, současného předsedu svazu a jeho simultánku naslepo, Kristýnu Petrovou, tehdy Havlíkovou, aktuálně mistryni ČR, mezinárodní mistra Josefa Juřka, mezinárodního mistra Petra Piska, manažera reprezentace mládeže nebo mezinárodní mistryni Zuzanu Hagarovou, se kterou spolupracujeme již delší dobu. Musím s pýchou zmínit i svoji srdeční záležitost, Lukáše Vlasáka, reprezentačního trenéra mládeže a našeho odchovance, který nám pomáhal v začátcích budování tréninkového systému, díky čemuž je naše město schopno více než jen konkurovat velkým okresním městům. Stále mu slibuji, že mu vychováme talent pro skauting :-). 

Výše uvedená slova nejsou snahou po chlubení se, je to pouze několik střípků z desetiletého fungování klubu, který by pochopitelně nemohl bez pomoci vás rodičů a především bez účasti a šachového zápalu dětí vůbec existovat. Z toho všeho plynou dva závěry. Za prvé. Lenka má na co navazovat a laťku má hodně vysoko, což ona přímo zbožňuje a myslím, že se máme na co těšit :-). Za druhé. Nyní se budu moci maximálně soustředit na práci s dětmi, na tréninky, turnaje a pořádání mládežnických akcí. Tedy na to, co mě baví a naplňuje.

S úctou

Marcel Vlasák (MAT) 

Předseda klubu: Lenka Kůsová, členové výboru: Přemysl Stuška a Marcel Vlasák

šachy chodov