Soustředění Bernov 2019

13. 10. 2019

Šachové soustředění minulostí

Páteční podvečer odstartovalo další šachové soustředění TCM Chodov, které se nově uskutečnilo v Rekreačním objektu Bernov – Zátiší. Po uvítací večeři, která byla teda parádní, dva řízky na talíři je už pořádná řacha, jsme sehráli šachový turnaj. Přednášky po týdenní škole, to jsme dětem vážně nemohli udělat :-). Turnaj vyhrál Vašek na pomocné hodnocení před Petrem, s odstupem 1,5 bodu bral bronz Kuba. O body tu však až tolik nešlo, prostě šachová rozcvička.

Večer se zdál být v pohodě, děti proběhly sprchou a mohly se pomalu chystat do postele. Pravda, během večera a noci a jsme tu měli sice pár lapálií, ale to v našem mužském žargonu vlastně znamená, že nejde o nic, s čím bychom si neporadili. Možná si s Přemkem jednou otevřeme mateřskou školku :-).

Ráno by bylo krásné, kdyby na rozcvičku Jenda, nový fitness trenér šachových srazů, nevyhnal z postele i mě. Inu nové koště…… :-). Snídaně formou bufetu paráda, od holek jsme v minulosti okoukali, jak menším dětem servírovat jídlo, přesto takový Honzík měl od nugety i lokty.

Přednášky mohly začít podle plánu, neboť Zuzka dorazila přesně na čas. Pravda, někdo je vyhodnotil jako mučení dětí, k čemuž navíc dali rodiče souhlas, ale to je dáno věkem a nezkušenostmi. Čas utekl jako voda, přednášky byly minulostí, tedy ty dopolední a my se přesunuli na oběd. Výborná rajská s knedlíkem zmizela a většina talířů zela prázdnotou. Svůj podíl na tom máme i my, proč se nepochlubit. Bedlivě dětem limitujeme sladkosti, jimiž je nejedna taška narvaná. Maminky, nedělejte nám to.

Odpolední část programu byla rozdělena. Ligoví hráči zahájili hned ve 13:00 hodin další rozbory svých partií z Litoměřic s tím, že před večeří mohou hrát pinčes. Druhá, mladší část, vyrazila pod vedením Přemka a Jendy do lesa. Cíl zněl jasně – utahat krtka. Neuběhlo ani pět minut a Jenda se vrátil s Lukáškem. Na dotaz co se děje, přišla od Jendy originální odpověď: „S tebou mě baví svět“. Luky nemusel ani nic dodávat, oči mi sjely dolů a já v jeho očích četl: „Maminka mi před výšlapem do lesa sundavá bačkurky“ :-). No, chybička se občas vloudí, ale jinak nám to šlape výborně.

Špatný signál způsobil, že kompletní článek si přečtete až po skončení akce. Přednášky proběhly dle plánu, pro menší to bylo dost náročné, letos jsme opravdu hodně omladili, ale dali to. Pinčes byl příjemným zpestřením soustředění, až jsme nabili dojmu, že vlastně šachy by mohly být tím doplňkem. Před večeří se s námi Zuzka rozloučila a my věříme, že analýzy teď budou oblíbenou součástí denního programu naší omladiny. No dobrá, jak jsme staří, tak jsme pořád naivní :-).

Po večeři se ti mladší vrhli na pinčes a různé hry pod vedením Jendy, který nám roste do výborného vedoucího a občas stojí poslouchat ta jeho srovnání, když s námi jezdil jako špunt. „Stará parta“ se vrhla na speciální přednášku. Na večer jsme jim totiž objednali reprezentanta a vrstevníka k tomu. Kuba Kůsa měl zajímavou přednášku a posluchače pochválil za výborné řešení úkolů, jen ta znalost šachové historie trochu vázne. Děti se moc nezajímají a trenéři to taky lehce flákají. Inu nejsme  100% :-). V mezičase jsme stihli projednat s Lenkou organizaci lednové olympiády, na kterou všechny srdečně zveme do Thermálu (informace budou).

Večerka ve 21 hodin byla iluze. Starší kluci si užívali volnosti v hrací místnosti a menší parta ze 42 (číslo pokoje) ulehla. Hororový příběh jsme nechali až na tábor, ale jedna pohádka to nespravila. S příchodem 22 hodiny děti konečně zabraly, uf. Vedlejší pokoj ještě dojel Bang! a pak na kutě. Ještě nedávno benjamínci nám již pomalu začínají tvořit tu zdravou partu pro podobné akce.

Neděle byla již dílem okamžiku. Rozcvička, Jenda zase prudil :-), hygiena, snídaně a přednášky. Ta Jendova mělo velmi dobrou odezvu. Následoval úklid, při němž děcka zjistila, že umí věci, které ještě nikdy nedělala, oběd a pomalu a jistě domů. Počasí nám přálo, my s Přemkem jsme si ověřili, že po letošním vynechání tábora ještě do starého železa nepatříme a hlavně máme dobré nástupce. Za perličku tábora; některé PERLY pochopitelně nemůže zveřejňovat a navíc jsme vázáni mlčenlivostí šachové bohyně Caissy; jsme zvolili Honzíkovo reakci. Přemek šel kolem jeho partie a pronesl: „Člověče, ty ztrácíš nějak figurky“, načež benjamínek bez meškání nechal partii partií a vrhl se pod stůl hledat ty ztracené figury J.

Velké poděkování patří našim podporovatelům: městu Chodov, Karlovarskému kraji a MŠMT. Rovněž bychom rádi ocenili personál na Zátiší a pana kuchaře, který tedy vařil vážně parádně. Navíc umí šachy, takže je už náš :-).   

šachy chodov
Lukášek aneb s tebou mě baví svět
šachy chodov
Honzík není vandal, který ničí zařízení objektu, jen dal místo rozvázání boty při jejím nazouvání přednost trochu masochistické metodě.

   

šachy chodov