Šachová noc v Bludišti

9. 10. 2022

PROLOG

V pátek 7. října, ten kdo má odvahu, dostaví se v 17:00 hodin do DDM Chodov do šachové učebny. V tom okamžiku se ale stane vězněm v Bludišti. Vzniklé skupiny poté budou řešit logické úlohy, hrát spoustu šachových partií, ani diagramy chybět nebudou :-) a při troše štěstí najdou klíč, který mi zahodíme. Na hledání indicií vedoucích k nalezení klíče mají hráči celý večer, noc, ráno a dopoledne. Nezapomeňte, že důležité jak pracovat jako tým!!!

Jedlíky uklidníme, hlady neumřete, k večeři budou čerstvé Marcelovo vyhlášené palačinky, ke snídani pečivo, párky, šunka či lupínky s mlékem. Věříme, že dokážete záhadu Bludiště vyřešit, protože až odemknete na konci hlavní dveře, bude tam na vás čekat oběd. Čerstvě dovezená pizza :-). A pak šup domů.

Poznámka:

Sebou vezměte ručník, hygienu, spacák nebo deku, polštářek se taky hodí, něco malého na zub dle vaší chuti a dobrou náladu. Vše ostatní dostanete. Přihlášky pošlete prosím na mail: sachychodovatseznam [emailtecka] cz do 3. října 2022.

Účastníci:

Kája Šafránek, Vilda Krajmer, Pája Jirků, Kubík Surý, Eliška Rudertová, Luky Zrůst, Ála Zrůst, Nikča Kůsová, Damir Kalametdinov, Timur Kalametdinov a Fanda Randa.

AKCE

Jak bylo řečeno, tak se i stalo a v 17:00 hodin jsem uzavřel Bludiště a po organizačních pokynech odvyprávěl příběh o indickém šachistovi a jeho magické mantře vědoucí k šachové dokonalosti. Zatímco jsem v kuchyni dělal slíbené palačinky, děti rozdělené do dvou týmů hrály šachové rapid duely s cílem získat co nejvíce bodů pro tým a tím získat indicii k nalezení mantry. Za hodinu a půl bylo dohráno, těsto zděláno. Večeře a pak šup hledat ..... Nakonec Eliška slavila úspěch, i když v tuto chvíli se ukázalo, že k cíli často vede dobrá týmová spolupráce a to i napříč týmy :-). V nitru gauče děti našly mantru, která ale byla neúplná a ony tak musely hledat jejích 7 součástí.

Různé často nešachové hry a soutěživost obou týmů postupně dětem přinesly potřebné indicie a do večerky tak našli postupně Damir, Eliška a Nikča tři písmena. Cesta však ještě byla daleká. Čas pokročil a my po hygieně ulehli do spacáků a před večerkou si ještě zahráli černé historky. Kupodivu ale nakonec usnuli všichni a nikdo si ani nevšiml, že se po bludišti plížil duch indického šachisty :-).

Ráno se vstávat nikomu nechtělo, ale budíček a čerstvé pečivo od Ivety, to nakonec rozhodlo. Zatímco já se staral o snídani a rozcvičku absolvovat mezi kuchyní v přízemí a "jídelnou" ve druhém patře, Aleš a Eliška dohlédli na úklid noclehárny a opět se ukázalo, že si děti dokázaly pomoci i bez dospěláka. Po snídani jsme postupně nalezli zbylé časti mantry, Pája, Eliška, Timur a opět Eliška měli největší štěstí anebo um. Každopádně sedm písmen k úspěchu nevedlo. Na řadu tak přišel bleskový turnaj všech proti všem. Než byl turnaj dohrán, dokázal Sherlock Holmes v sukních bodovat i bez poslední indicie a nalézt klíč k seřazení písmen. Stále jsme však neznali celou mantru. Turnaj k překvapení vyhrál bez ztráty kytičky Aleš. Přestože se nyní věnuje hudbě, asi mu dáme šanci v našem A-týmu :-).

Děti však stále více a více chápaly, že společné úsilí je efektivnější, než honba za individuálním úspěchem. V závěrečném finiši již pomocí dalších her (Člověče nezlob se je nesmrtelné) dokázala děcka zkompletovat znění mantry: ŘDIAGRAMY, POCTIVĚ TRÉNUJ a HRAJ SPOUSTU ZÁPASU a v podstatě najít klíč od dveří, takže záhy se již mohla zakousnou do pizzy. Těším se na další akci a věřím, že si ji zase užijeme. 

Rád bych na závěr poděkoval DDM za skvělé zázemí a hlavně za myčku v kuchyňce, protože to byl pomocník z nebes :-).

FOTKY a dvě krátká videa 

P.S.: na úvodní fotce máte za úkol najít Kubíka. Maskoval se skvěle, ale jeho pravé ucho určitě najdete :-)

šachy Chodov