Olympiáda - 3. den

24. 1. 2020

Ústecký kraj si řekl o medaili

S úderem 9 hodiny vypukly vyřazovací boje krajských šachových týmů. S výjimkou Královéhradeckého a Moravskoslezského kraje, které si zajistily přímý postup do čtvrtfinále, se ostatní týmy perou v osmifinále o svoji naději na medaili. Uvidíme, jestli papírové předpoklady z kategorií jednotlivců, budou naplněny i v soutěži týmů. Vzpomeňte na zlaté časy našeho v Davis cupu, kdy Berdych se Štěpánkem také stavěli papírové předpoklady na hlavu :-).

V osmifinále dochází například k "jižnímu" souboji mezi Jihočeským a Jihomoravským krajem s čerstvým olympijským vítězem Václavem Šetinou. Olympijskou vítězku můžeme vidět v akci také v souboji Středočeského a Olomouckého kraje. Anna Lhotská hájí barvy prvně jmenovaného kraje. K velké radosti domácích je v akci zlatý Jakub Kůsa, který vede na zteč "pardubických hradeb" svůj karlovarský tým. Držme pěsti a vzpomeňme na Davis cup :-).

Osmifinále nakonec přeci jen dopadlo víceméně podle papírových předpokladů. Jihomoravský kraj jasně přehrál Jihočechy 4:0 a Středočeský kraj Olomoucký 3:1. Ostatní souboje však byly již vyrovnanější, když Zlínští porazili Liberský kraj 2,5:1:5, stejně jako Pardubický ten náš domácí. Zde jsem se mihl na závěr klání, neboť poslední partie se dohrávaly právě v tomto utkání. Po výhře Kuby byl stav vyrovnán a Honza srdnatě bojoval o remízu, která by vedla k překvapení ve prospěch Karlovaráků na první pomocné hodnocení. Pardubický jmenovec však dokázal partii zvládnout a vybojovat pro svůj tým postup do čtvrtfinále. My jsme přesto s učinkováním našich borců spokojeni, rvali se o svoji šanci pěkně. Osmifinálový duel přeci jen přinesl výhru níže nasazeného družstva z Ústeckého kraje, zde se však jednalo přeci jen o vyrovnaný duel osmého s devátým. Uvidíme, kam až družstvo z Podkrušnohoří na úkor šachistů z metropole dokráčí. Pomocné hodnocení bylo využito v posledním zápase, kdy Vysočina remizovala s Plzeňským krajem, ale díky výhře Rudolfa Juna na první desce pokračuje ve svém tažení.

Ve čtvrtfinále již nebyla nouze o překvapení, o to největší se postarali ústečtí hráči, kteří vyřadili favorita z Královéhradeckého kraje 3:1. Podobný kousek se povedl Zlínským hráčům, kteří vyřadili Jihomoravany při stavu 2:2 díky výhře na druhé šachovnici. Výhra Michala Černého tak může mít nakonec příchuť medaile. Středočeši jasně přešli přes Pardubické borce po výhře 3,5:0,5. Roli favorita potvrdil i Moravskoslezský kraj, který se utká o medaile po výhře nad Vysočinou 2,5:1,5.

Souboje o umístění sice napověděly šance týmů, ale rozhodnuto není. Pražští šachisté vyhráli boj o 9. místo 3:1 nad Plzeňským výběrem, zástupce pořadatelského týmu zvítězil v duelu o 11. místo s Libereckými šachisty 2,5:1,5, když své partie dokázali vyhrát Míša a Honza. Souboj o třináctou příčku je zatím po remíze Olomouckého a Jihočeského kraje vyrovnaný. Zítřejší odvety tak mohou být velmi zajímavé.              

 

Doprovodný program

Relax na zítřejší vyvrcholení olympiády každý volil různě. Někdo se vydal na laserovou střelnici, která se stala pro šachisty během pobytu příjemnou formou trávení volného času a případná shoda s počítačovými střílečkami je čistě náhodná :-). Večer ožil bazén, aby se děti pořádně potáhly a vedoucí si večer konečně trochu odpočinuli, protože všeobecně je známo, že pobyt v bazénu děti uspává. Někteří trenéři vyrazili na seminář věnovaný problémům dětí v prostředí sportu a také vztahu rodiče k talentovanému sportovci. Mistři v oboru obohatili účastníky o mnoho informací a diskuse byla určitě velmi plodná, zvlášť, když se do ní aktivně zapojoval Slavomír Lenert. Mimochodem, co trápí šachové trenéry, trápí všechny trenéry :-). 

 

Akademický mistr světa IM Tadeášem Kriebelem 

Ve středu dorazil na olympiádu letošní ambasador šachu, mezinárodní mistr Tadeáš Kriebel, akademický mistr světa a hráč našeho nejúspěšnějšího extraligového týmu. Tadeáš se utkal se šestnácti protivníky mezi nimiž nechyběl předseda KŠS KVK Martin Hajšman či ředitel šachu na ODM Marcel Vlasák. Své zastoupení mezi hráči měli kromě místních šachistů také olympionici a právě oni slavili ve více jak dvouhodinovém klání úspěch. Tadeáš zvítězil 14,5:1,5, když tři remízy vybojovali karlovarští Honza Očenášek a Jakub Kůsa (olympijský vítěz - to se vážně neomrzí :-)) a zlínský Míša Černý, který dnes dopoledne posunul tento tým do souboje o medaile.

šachy chodov
IM Tadeáš Kriebel v akci
šachy chodov