Olympiáda 1. den

24. 1. 2020

Šachový maratón vyšel hned na první den

Šachový maratón, tak by se dal nazvat první den na olympiádě, který svedl olympioniky k vzájemným duelům hned pětkrát. Boje vypukly hned krátce po 9:00 hodině a poslední partie prvního dne se dohrávala až v 18:30 hodin. Mezi účastníky zavítal předseda ŠSČR Viktor Novotný, stejně jako místopředseda ŠSČR Martin Petr, který přijal pozvání organizátorů a stráví s dětmi v Karlových Varech dva dny. Kongresový sál navštívila rovněž exhejtmanka Jana Mračková Vildumetzová a primátorka města Andrea Pfeffer Ferklová.

Příjemným zpestřením jsou komentáře partií, a to včetně následných rozborů, od Petra Piska, manažera mládežnické reprezentace. Nejednou postřehy k partiím uváděli sami aktéři, které Petr zapojil do komentování. Návštěvníci kinosálu si vyslechli i další zajímavé informace z aktuálního šachového dění a mohli se zapojit do diskuse.

Čtenáře a fanoušky, ale určitě nejvíce zajímají výsledky. Věřte, že duo rozhodčích Jiřina Prokopová a Ladislav Hajšman zatím mohou být s vystupování hráčů více než spokojení a turnaj běží jak po drátkách. V nejstarší kategorii vede s náskokem bodu Filip Rokoš z Královéhradeckého kraje před domácím Jakubem Kůsou, o další půl bod je skupinka vedená prvním nasazeným Rudolfem Jůnem z Vysočiny. Mladší žáky vede rovněž s bodovým náskokem jihomoravský Lukáš Petříček, následovaný ústeckým Janem Václavíčkem a Richardem Stalmachem z Moravskoslezského kraje. Ani v nejmladší chlapecké kategorii nemá vedoucí hráč plný bodový zisk. Jihomoravský Václav Setina vede o půl bodu před Matějem Jaššem z Moravskoslezského kraje a o bod před pražským Danielem Juhanákem. 

Kategorii dívek se zatím stává kořistí Anny Lhotské ze Středočeského kraje, následované Adélou Třasákovou z Pardubického kraje a Adrianou Málkovou ze sousedního Plzeňského kraje. V žádné kategorii tedy průběžně vedoucí hráč či hráčka nemají plný bodový zisk a nikde není na špici pomyslného peletonu první nasazený hráč. Zítra se tedy máme na co těšit a poslední dvě kola určitě budou stát za to. Nezapomeňte dorazit do kongresového sálu anebo si alespoň naladit šachové přenosy. Medailisty budeme znát kolem poledního.     

Pořadí týmů: 1. Jihomoravský, 2. Královéhradecký, 3. Středočeský

Kuba Kůsa bojuje o medaili

Okénko domácí výpravy musíme uvést velmi pěkným umístěním Jakuba Kůsy, který zatím drží stříbrnou příčku a má tedy zítra šanci vybojovat pro pořadatelský kraj medaili. Kuba by si ji za svoji tvrdou práci v tréninku určitě zasloužil. Velmi pěkně se zatím na olympiádě prezentuje osmým místem Míša Šedá a dělá nám všem radost. Dnes jsme ji dokonce přiměli ke společné fotce, a kdo zná Míšu, ví, že se to bez řečí nikdy neobejde :-). Honza Očenášek a Lukášek Zrůst hrají dle svého nasazení a především pro sedmiletého Lukáška je to se staršími soupeři velmi náročné. Benjamínek celého startovního se však nedá a získané zkušenosti určitě brzy zúročí. Při večeři vycídil talíř a ještě si přidal piškoty. Síly na zítřek bude dost :-). Zuzka Hagarová, trenérka a vedoucí výpravy, je určitě spokojená, takže držíme pěsti!  

šachy chodov
Karlovarské šachové výpravě to sluší :-)
šachy chodov
Benjamínek výpravy
šachy chodov
Kuba při komentování výhry v 5. kole. Gratulujeme :-). 

   

šachy chodov