Mistrovství Čech mládeže

1. 11. 2018

Šachy, exkurze, Liberec a přednáška 

V pondělí nás přivítalo přeci jen lepší počasí, byť slunce jsme během dne nepotkali :-). Po snídani kluci vyrazili na třetí kolo a já na kopce. Po návratu se schylovala ke konci partie Vaška, Kuba se trápil a Adrian zkoušel rovnou pozici zvrátit na svoji stranu.

3.kolo:

Handl Petr (1695), ŠK Zdice - Adrian 1/2

Adrian hrál "svého Caro-kanna" a partie ve svém průběhu se výrazně nenaklonila ani na jednu stranu, byť se o to náš hráč snažil. Remíza byla zasloužená.

Mehesová Veronika (1071), Sokol Buštěhrad - Vašek 0:1

Vašek se dnes dočkal, s jeho francií měla soupeřka problémy od počátku. Škoda jen dvou zbytečných "slepot", kdy si dvoutahově nesebral jezdce a v závěru i věž. Musel tak nakonec potrénovat pěšcovou koncovku s jediným pěšcem plus. 

Síleš Jan (1142), KŠ Říčany - Kuba 1:0

Dnes nám příprava vůbec nevyšla, přesto zahájení zvládl Kubík dobře a stále pěkně. Bohužel v momentě, kdy se soupeř rozhodl k výměně materiálu, našemu hráči zamotal hlavu tak, že ten se dopustil opět hrubky a osud partie byl zpečetěn. Jednotahově odevzdávat figuru prostě nelze.

Odpoledne jsme vyrazili do města na exkurzi, která nás ve výsledku zase tak moc nenadchla, takže zítra si spravíme chuť v Liberci. Návrat kluky bavil přeci jen více, neboť jsme to vzali přes potraviny :-).

4.kolo:

Adrian - Hrbek Tomáš (1665), ŠK Praha-Smíchov 0:1

Adrian partii dobře založil, pak sice zvolil ostré pokračování, ale partii v klidu držel. Krátká nepozornost, blicnutý tah a svázání figury, které resultovalo ke sklonění krále v miniaturce. Inu jsou to zkušenosti.

Vašek - Brůna Matouš (1505), Desko Liberec 1/2

Vašek hrál ze všech nejdéle, maximálně využíval čas a soupeře k ničemu nepustil. Přechod do koncovky neměl sice úplně nejlepší, ale pěšcovka s různobarevnými střelci vedla k pohodové remíze. Dobrá partie. 

Kuba - Požár Pavel (1329), Sokol Klatovy 1:0 

Příprava nám dnes vyšla na jedničku a skotskou s 5.Jb3 soupeř asi nikdy neviděl, protože místo Sb6 přišlo Jf6 a Kuba měl šestým tahem figuru. Evidentně pookřál a jeho další hra tomu odpovídala. Hrál aktivně a soupeře zatlačil, čímž jej donutil k dalším chybám a po zisku druhé figury následoval i rychlý mat a další miniaturka. Dnes je moc pěkně, vyšlo sluníčko a nesvítilo samo :-).

Po obědě razíme do Liberce do IQlandie a večer na přednášku IM Šimáčka. Kluci mají každý 1,5 bodu a zítra je čeká náročné dvojkolo.   

 

 

šachy chodov