Mistrovství Čech mládeže

1. 11. 2018

Víkend přináší dvě úvodní kola a přednášku

O víkendu jsou na pořadu dvě kola a bonus v podobě nedělní přednášky IM Biolka na téma "Záludné pěšcovky". Vypadá to, že díky tomu kluci zavrhli lanovku, která jede zítra naposled, a tím i následný výšlap z Čertovy hory. Nalosování na první kolo po úpravě startovních listin nějak nesedí v HD12 a Kuba je najednou 33. Upravili startovní listinu dle FIDE Ela, ale nalosování nechali dle původního rozpisu. Na M_Čech by se to asi stávat nemělo.

HD16, 62 hráčů

Adrian Kotlár, ELO 0, nasazen 61. Bude určitě hrát výše a zpočátku může spoléhat na fakt, že jej soupeři mohou podcenit.

HD14, 74 hráčů

Václav Vojíř, ELO 1243, nasazen 56. S podobným turnajem má již zkušenost a pokud nebude na šachovnici honit duchy, určitě bude atakovat pořadí v první polovině startovního pole. 

HD12, 78 hráčů

Jakub Červenka, ELO 1331, nasazen 33. Jediný z výpravy, který bude na úvodní kolo nasazen. Kubík bude určitě chtít nasazení potvrdit, ne-li ho překonat, i když nám s ním pěkně zamíchali :-).

 

1. kolo:

Kubíče Jakub (1665), ŠK Světlá nad Sázavou - Adrian 0:1

Adrian vyhrál v miniaturce díky aktivitě a okamžitému potrestání soupeřovo nepřesnosti.

Matějíček Vojtěch (1588), ŠK Dvorec - Vašek 1:0

Stejně jako Kuba Vašek nic nepřehlédl, ale potýkal se s plánem hry, čímž si vytvořil slabiny, na které soupeř mohl hrát a využít je. 

Mamentev Artem (1249), ŠK 64 Plzeň - Kuba 1/2 

Kubík nic nepřehlédl a ze zahájení vyšel dobře, když brzy černými vyrovnal. Trápil se však s plánem hry, kdy dvakrát zvolil zbytečně výměnu materiálu a tím pasivní pozici. Nakonec sám nabídl remízu, když už stal výrazně lépe. Máme pěkný tréninkový materiál s nerovnováhou materiálu :-). 

První kolo, v němž měli všichni kluci černé, přineslo 50% bodů a potěšující zjištění, že bylo prosto hrubých chyb. Ty se zde totiž trestají na první dobrou :-). Zatímco kluci hráli, já se proběhl po zdejších kopcích a musím kvitovat, že když jsem se vrátil, všichni ještě hráli. Po rozboru jsme partie prošli ještě společně a po večeři se vrhli na přípravy. Bohužel na některé soupeře je umění vůbec něco sehnat. 

 

Neděle není pěkná, venku sněží, ale než to dopadne, je to pouze voda. Kuchyně je však stále parádní a Kubík dokáže za párek pomalu i stojku vystřihnout /vysvětlení pouze pro rodiče :-)/. Po jídle jsme se vrhli znovu na přípravu a po odchodu kluků na přednášku IM Biolka, které dali přednost před výšlapem, ještě pořádně dodělám analýzu, abych měl náskok. No jo, řádná analýza partií bude za domácí úkol :-). Na jedné fotce je vidět přednáška a Adrian, který se natlačil do první řady. Z toho kluka zájem úplně srší. 

Adrian - Zeman Daniel (1769), TJ Štefanydes Polička (online) 0:1

Příprava nám vyšla. Adrian chtěl hrát londýnský systém a přestože se přešlo do "pircky", stál Adrian výborně a jak správně poznamenal Lukáš, který nám dnes volal z Řecka, hra to byla na jednu branku a soupeř byl v roli diváka. Bohužel oběť dámy s matem Adrian v závěru partie neviděl (nebylo to tak lehké) a následně zvolil špatné pokračování, které ho stálo celý bod. Moc nechybělo a měli jsme partii kola. Adrian doplatil na nezkušenost, vůbec poprvé hraje týdenní turnaj, což je vlastně unikát. 

Vašek - Marková Karolín (1397), Šachy Štěpán 0:1

Vašek chtěl hrát d4 a příprava vyšla, v zahájení se orientoval, dobře pracoval s časem a partie postupně směřovala do remízy. Vašek však chtěl moc vyhrát a přepnul strunu, když vymyslel principiálně špatný plán, kterým partii zbytečně ztratil. Dnes to chtělo chtít trochu míň :-).

Kuba - Šimůnek Jakub Šimon (1605), Šachová akademie VŠTE 0:1

Tahle porážka mrzí asi nejvíce, protože příprava nám vyšla na jedničku a soupeře jsme zaskočili. Kubík navíc využil soupeřovo zaváhání, dobře počítal a stál na výhru. Měl několik možností jak výhodu realizovat, ale bohužel místo klidného zhodnocení pozice a volby dalšího plánu, hrál rychle a zkušený soupeř jej okamžitě trestal. Jak jsem včera psal, zde se hrubky neodpouští a Kubu to stálo cenný bod.

Přestože jsem dnes po dvou hodinách tipoval min. 2,5 bodu, nezbylo na nás nic. Smutní však nemusíme být, čeká nás ještě 7 kol a 50% hranice stále slibuje sladkou odměnou :-).

šachy chodov