MČRDMŽ

11. 6. 2021

Dvě porážky na úvod

(odkaz na výsledky)

  Po dlouhé covidové pauze míříme na první šachovou akci a hned je to zkouška z těch nejostřejších. Mistrovství ČR družstev mladších žáků hostí hotelový komplex Don Giovanni v Praze. Nejlepší mládežnická družstva se utkají v devítikolovém rapidovém turnaji, který je rozprostřený do tří víkendových dnů. Do celkového pořadí by rádo promluvilo i naše družstvo ve složení Aleš, Lukáš, Nikča, Saša, Eliška, Kubík a host z karlovarského Tietzu – Filip Grosser.

Intenzivní zážitek z nedokončené D6 a z páteční pražské špičky nás doprovodil do místa konání. Prezentace, ubytování a hurá na první kolo.

ŠK Spartak Chodov - Bohemians Praha 2:4

Naše mladé družstvo uzavírá papírově startovací listinu a proto nebude snadně s kýmkoliv urvat  body. Vršovický soupeř nám však nabídl překvapivě vyrovnaný duel. Škoda, že místy až zběsilou jízdou jsme pustili soupeře do trháku. Saša a Filip lehkovážně odevzdali své figurky a ty následně v partii chyběly. Filip se sice pokoušel nad svou pozicí zamyslet, ale zkušený soupeř již komplikace nepřipustil. Za stavu 0:2 opět po pár blicnutí ztratil dobře rozehranou pozici Aleš, Čest zachraňovaly naše děvčata. V hezké dlouhé partii svého soupeře přehrála Eliška a v uzavřené pozici vzniklé z francouzské obrany vytěžila figurku Nikča. Očima sice žadonila o remízu, ale ta byla vzhledem ke stavu utkání zamítnuta. Lukáš v nevděčné pozici jedničky dotáhl svou partii do dámské koncovky, ve které i přes úpornou snahu nenašel odvahu k sebrání pěšce a namísto pohodlné cestě k remíze, mířil k nevyhnutelné kapitulaci. Ve stejném okamžiku se dostala na kobylku soupeři Nikča, která upravila vítězstvím konečný stav na 2:4. Na úvod dobrý dojem i přijatelný výsledek.

ŠK Třinec _ŠK Spartak Chodov 6:0

Druhý zápas se nám vůbec nepovedl, než jsem se stačil otočit na pokoji pro vodu bylo po zápase. Rychlé tempo šachům nesvědčí a já marně hledám v paměti něco pozitivního o utkání. Ale přeci. Filip v nejdelší partii zápasu hrál uvážlivě a útočil s aktivními figurami současně na více frontách. V kritický okamžik však přehodil tahy a zapomněl svého osamoceného krále na slabé poslední řadě. Čestný bod nám tak proklouzl smolně mezi prsty.

Den zakončujeme večeří a rychle na sluníčko.  Najít kus zeleně je však téměř nadlidský výkon. Kluci si nakonec vystačili s kamínkem a během našeho přesunu kolem vinohradské nemocnice se stačili docela slušně zničit. Nyní již probíhá bitka o sprchu a hurá na kutě. Dobrou noc, zítra nás čekají Budějovice.

 

 

logo