MČech mládeže 2022

7. 11. 2022

Lukášovi se mistrovství povedlo

Dovolím si zde nesouhlasit s hodnocením v předešlém článku, že našim mládežníkům se mistrovství nepovedlo. Konkrétně u Lukáše jsem velmi pečlivě sledoval jeho partie, nebo si je následně alespoň rozebral a vidím zde posun k lepšímu. Hodnotit umístění je jedna věc, podrobnější pohled pak druhá. Zkusím krátkou rekapitulaci:

Luky byl nasazený jako 17 hráč turnaje s F_ELO 1337. Skončil na 16 místě a jeho výkon se rovnal hodnotě 1424. Pokud bychom hodnotili jen hráče 2012 a mladší, skončil by na velmi pěkném 5. místě. 

Luky uhrál 6 bodů z 9 možných, při 5 výhrách, 2 remízách a 2 prohrách, což v kontextu s výkonem také hovoří o dobrém výsledku. 

Luky odehrál v 8 partiích (k poslední jsem se ještě nedostal) 386 tahů, tedy 48,3 tahu na partii, což v této věkové kategorii je určitě dobrý počin. Není divu, že některé, asi dvě, partie dohrával jako poslední v kategorii. 

Nejkratší partii sehrál v 6. kole, kdy se spokojil s remízou po 23 tazích. V této partii přehrál soupeře s větším ELO téměř o 300 bodů, ale evidentně si tolik nevěřil, protože v závěrečné pozici stál určitě lépe. To je za mě jediná věc k vytknutí, ale v tomto věku se to prostě stává. 

Souhlasím s tím, že mistrovství určitě přineslo plno cenných zkušeností, například rozbory partie z 5. kola, kde nedokázal Lukáš vyhrát velmi slibně rozehranou partii a z 8. kola, kdy v útočné bitvě soupeř přeci jen prokázal více zkušeností, jsou velmi poučné a cenné. Obě navíc nepostrádaly bojovnost a pěkné taktické motivy.

Sdílím svůj pohled na závěrečné hodnocení a přestože jsem často k Lukášovi kritický, pochopitelně pro jeho dobro :-), tentokrát si dovolím prostě nesouhlasit. Ze mě vystoupení na mistrovství slušné a OK :-). 

 

šachy Chodov