Kvalifikační turnaj na ZODM 2020

15. 9. 2019

Olympijský čtyřlístek Kůsa, Očenášek, Zrůst a Šedá.

V lednu 2020 se uskuteční poprvé v našem kraji Olympiáda dětí a mládeže. Mezi vybranými sporty nebudou chybět ani šachy. To je také důvod, proč se v sobotu 14.9.2019 v chodovském DDM Bludiště sešli nominovaní šachisté, aby se utkali o právo účasti. Pořadatelstvím byl pověřen Šachový klub Spartak Chodov, který opět připravil z akce on-line přenos, o který se skvěle postaral Lukáš Vlasák. Všechny partie byly přenášeny na internetu a fanoušci je v místě konání sledovali ve vedlejší místnosti na interaktivní tabuli, díky čemuž byl v hrací místnosti dokonalý klid. Nad ním bděl i nekompromisní rozhodčí Přemek Stuška J.     

V kategorii starší žáci komise mládeže rozhodla o postupu na základě rapidového ela k 1.9.2019, neboť výkonnostní rozdíl prvního hráče je obrovský. Postup tak podle očekávání získal reprezentant JAKUB KŮSA.

V kategorii mladších žáků se sešla silná konkurence, která pravidelně bojuje v KP o medaile. Ze čtveřice J. Kodet, J. Očenášek, P. Špička a domácí J. Červenka se v úvodu nejvíce dařilo J. Očenáškovi, který ztratil půl bodu a ujal se vedení. J. Kodet se dvěma body útočil ze zálohy, J. Červenka získal bod a P. Špička půl bodu. JAN OČENÁŠEK si pohlídal první příčku a celkem bezpečně zvítězil, když se ve druhé části turnaje mohl dovolit i dvě remízy.

šachy chodov
zleva Jára Kodet, Honza Očenášek a Petr Špička

V kategorii nejmladší žáci měl pořádající oddíl hned dvojí zastoupení. L. Zrůst a A. Zrůsta doplnil T. Belecký a R. Siegl. V polovině turnaje byla situace velmi zamotaná. Do vedení se dostal A. Zrůst se dvěma body před L. Zrůstem a R. Siegelem s půlbodovou ztrátou. T. Belecký bral jeden bod. Turnaj v této fázi mohli vyhrát všichni, nikdo nebyl mimo hru. Dlužno objektivně dodat, že šachová hra v této kategorii asi trpěla nejvíc. Největší štěstí měl nakonec LUKÁŠ ZRŮST, který si tak k sedmým narozeninám nadělil vítězství na pomocné hodnocení.

šachy chodov
zleva Aleš Zrůst, Lukáš Zrůst a Robin Siegl

Poslední kategorie dívek, ta nejhezčí J, doznala na poslední chvíli změnu, když odstoupivší M. Höflerovou nahradila K. Ungerová. V polovině turnaje se zdálo být vše jasné. Vedení se ujala M. Šedá, která nezaváhala v žádné partii, následovaná s bodovými odstupy A. Kodetovou, N. Kůsovou a K. Ungerovou. Ve druhé části se výsledky zopakovaly, ale Adriana Míšu pěkně potrápila a děvčata zaslouží pochvalu za předvedenou hru. MICHAELA ŠEDÁ potvrdila roli favoritky a s plným bodovým ziskem zvítězila. Spolu s Kubou Kůsou si tak olympijskou účast zopakuje.  

šachy chodov
zleva Nikolka Kůsová, Míša Šedá a Adriana Kodetová

Klání za šachovnicemi s chodovskými medvědy sledovala i veverka Čiperka, oficiální maskot olympiády :-).

šachy chodov

 

Poděkování patří městu Chodov, Karlovarskému kraji a Krajskému šachovému svazu

 

Marcel Vlasák

šachy chodov