KV OPEN

3. 5. 2019

Ohlédnutí za turnajem

Přelom dubna a května je tradičně vyhrazený karlovarskému šachovému OPEN turnaji, který tentokrát zavítal do Dalovic. V místním společenském středisku nalezli šachisté kromě hezké hrací místnosti také skvělé zázemí. Chodovský klub na turnaji reprezentoval kvintet mládežníků, který doprovázela moje maličkost. Adrian, Vašek, Michal a Kuba přijeli do Dalovic již jako ostřílení harcovníci, pro Tomáše to byl první „týdenní“ turnaj v kariéře. Všichni kluci podali výkony vyšší, než kolik činil jejich aktuální rating a proto můžeme naše účinkování hodnotit jako úspěšné.

Adrian Kotlár, 38. místo, výkon 1788

Fantastické vítězství nad Petrem Klímkem (1870) a cenné remízy s Petrem Kovářem (1921), Martinem Dufkem (1830) a Vladimírem Majerikem (1879) katapultovalo „našeho“ hráče, kterého máme pro letošek zapůjčeného do ligy mládeže ze sokolovského Globalu až na hezké 38. místo

Jakub Červenka, 45. místo, výkon 1562

Kubík si připsal dva cenné skalpy- vítězství nad Jaromírem Jesenským (1511) a remíza s Kubou Šťastným (1822). Další zisky zaznamenal za plichtu s oddílovým rivalem Míšou Pechem a kamarádem s letního tábora Kubou Jindrou. Kuba odehrál dobrý turnaj, když ve zbylých partiích se silnějšími soupeři doplatil na přílišný respekt nebo naopak na přemíru snahy.

Václav Vojíř, 47. místo, výkon 1504

Vašík měl možná trochu smůlu na los, který mu nepřivedl do cesty sobě rovné soupeře. Zatím co ratingově slabší soupeře přehrával, silnější hráči byli nad jeho síly. Výjimkou byl známý soupeř s přeborů mládeže Dan Moura de Antrade, který byl jediným Vašíkovým úspěchem  s papírově silnějším šachistou.

Michal Pech, 53. místo, výkon 1402

Míša si prožil divoký začátek, když se nedokázal srovnat s turnajovým tempem. Od třetího kola však dosáhl pěti remíz v řadě a vždy se jednalo o partie se silnějšími soupeři. Bohužel v posledním kole byl již jeho oddílový kolega Adrian nad jeho síly, což znamenalo výsledkový a ratingový propad.

Tomáš Kratochvíl, 56. místo, výkon 1115

Tomík zaplatil nováčkovskou daň. Trvalo mu dlouhých šest kol, než pochopil, že rychlou hrou daleko nedojde. Zlomem se stala partie s kláštereckým Kubou Jindrou, kde se oba soupeři přetahovali o to, kdo blikne větší chybu rychleji. V této dovednosti zvítězil náš hráč, který namísto dvojtahového matu volil rychlou cestu k prohře. V posledních dvou kolech však chodovský mladík výrazně zpomalil a v duelech se sourozenci Kodetovými byl lepší a pouze malá odvaha v závěru způsobila, že v partiích pouze remizoval.

Rozbor a komentář svých partií si nechám pro sebe. Faktem je, že jako jediný chodovák v turnaji jsem o nějaké elo budíky přiše

logo