KS družstev

2. 2. 2020

Soupeř potvrdil v základu svoji sílu

KP mládeže pokračuje za 14 dní dalším kvalifikačním turnajem v Novém Sedle, takže jsme k dnešnímu zápasu nominovali družstvo složené výhradně z mládeže. Já se ujal role rozhodčího a Radek si mohl plnit své pracovní povinnosti. Utkání, v němž byli soupeři favority, bylo zahájeno dle rozpisu přesně v 10:00 hodin. Na úvod utkání byl trochu zaražen Lukášek, protože zjistil, že Míša Šedá, na rozdíl od olympiády, nehraje v týmu s ním, ale proti němu a navíc se s ní potká dokonce ve vzájemném duelu. Třetí deska bude tedy bojem olympioniků :-).

Po půl hodině bylo jasné, že první svoji partii dohraje Ála, který přes opakovaný apel, aby hrál pomalu, opět tahal figurkami ve stylu allegro, jak by dodali muzikanti. Bez tří figur ztracených ve čtyřech tazích skutečně nejde hrát vážnou partii. Jedině snad tu, kde by po vynucených obětí figur zakončil krásným matem :-). Bohužel figuru ztratili Míša s Tomášem, takže i přes statečný boj Kuby a rovnou partii Lukáše, to s námi nevypadalo nejlépe.

Pokračování zápasu nasvědčovalo výsledku 0:5, neboť Tomáš si navíc nechal dát vidle na krále a dámu a Lukášek špatně vyhodnotil obranu a kromě výměny své dámy za věž a střelce se mu pozice úplně rozsypala. V tu chvíli již Aleš dostával mat. Přeci jen s haldou figur navíc se soupeři lépe útočilo. Lukášek závěr partie odehrál hodně nesoustředěně, stav zápasu 0:2. Třetí vyhrávají bod soupeři přináší 4. deska, kde Tomáš po ztrátě dámy partii dotahal spíše z povinnosti. Po 70 minutách je zápas rozhodnut.

Zbylé dvě partie se díky snaze našich hráčů hrály ještě více jak hodinu. Míša bránil pěšcovou koncovku, kde měl ale soupeř jezdce navíc a Kuba, který dnes předváděl nejlepší šachy, se snažil držet horší pozici s pěšcem méně. Zatímco u Míši to byla otázka jen času, než Jindra prosadí pěšce do dámy, u Kuby se soupeř musel ještě hodně snažit. Partie skončila téměř třech hodinách a stanovila konečné skóre 0:5. Kuba však za dnešní partii zaslouží pochvalu a k obědu nášup :-).  

ŠK Spartak Chodov "B" - KŠ Tietz "E" 0:5

  1. Červenka Jakub, 1466 - Hroch Jiří, st., 2077   0:1
  2. Pech Michal, 1340 - Tegda Jindřich, 1446   0:1
  3. Zrůst Lukáš, 1100 - Šedá Michaela, 1349   0:1
  4. Orava Tomáš, 1084 - Tegda Vojtěch, 1182   0:1
  5. Zrůst Aleš, 1087 - Hroch Jiří, ml., 1185   0:1

 

šachy chodov