Král Šumavy

29. 12. 2019

Zlato a bronz z Klatov

Klatovy jsou pro nás něco jako nejbližší šachová Mekka. Vždyť, kdo by neslyšel o památné šachové partii knížete Oldřicha z rodu Přemyslovců, která se odehrála v roce 1075 právě zde. A možná právě proto jsme si vybrali tuto starobylou šachovou destinaci pro naše letošní zakončení šachového roku.

Naše účast byla vykoupena brzkým stáváním, když ještě za hluboké noci jsme vyrazili směr jih. Turnaj, jehož vítěz se může honosit titulem „Král Šumavy“ byla naše velká výzva. Kvarteto ve složení Kuba Č., Aleš, Saša a Lukáš doplnil ještě Vašek, který se již kvůli svému vysokému věku, nevešel do dětských kategorií a který si tak zákonitě musel zahrát doprovodný turnaj dospělých. Úvod do turnaje patřil z našeho pohledu do říše snů. Po pěti odehraných kolech se Vašek držel  v horní polovině tabulky silně obsazeného turnaje a zbývající naši hráči okupovali umístění na stupních vítězů. v závěru však přišel útlum, který znamenal propady skrz pořadím. Ten se však netýkal Lukáše. Náš mladíček opanoval turnaj systémem start cíl, když v posledním kole smetl nejvýše nasazeného soka a s plným počtem bodů se stal nejmladším Králem Šumavy. Ve stejné kategorii do 7 let si velmi dobře vedl také Saša. I přes prohru v poslední partii uhájil v mezi nejmladšími chlapci bronzovou příčku. Aleš se opět nedokázal srovnat se zběsilým tempem a tím i se spoustou ztrát, což rezultovalo „pouze“ v potvrzení svého startovního postu (9. místo). Kubík byl dnes největší smolař. V předposledním kole ztratil stříbro a v posledním kole přišel o pódium. Páté místo tak bylo také v jeho případě pouze potvrzení startovní pozice. Vašík se po závěrečných porážkách umístil na konečné 38. příčce.

S odstupem několika málo hodin musíme vystoupení chodovských mladíků hodnotit pozitivně. Vyloupili jsme najmladší kategorii a také ve zbývajících turnajích jsme zanechali dobrý dojem. Do Klatov se určitě rádi vrátíme.

Závěrem musíme pogratulovat také minivýpravě z Nové Role. Kubík Kůsa (dnes v klatovském dresu) vybojoval druhou příčku mezi dospělými, když příčka nejvyšší mu utekla po prohře v posledním kole s nasazenou jedničkou. Jeho sestra Nikolka (KŠ Tietz) odjela také ze stříbrnou medailí z kategorie D7.

Výsledky zde

šachy chodov