Krajský přebor mládeže

20. 3. 2023

Z Teplé jsme dovezli 6 medailí

Kubík třetí v KP U10

Poslední turnaj krajského přeboru mládeže se odehrál v Teplé. Chodovská výprava vyrazila v sedmičlenném složení, když nám omarodil Kája. V nejmladší kategorii, která již určuje postupující na MČech (finále se nehraje), měl na postup našlápnuto Kubík. Jelikož Dan Vo má přímý postup, postupuje vedle druhého i třetí v celkovém pořadí a to při dvou předchozích výsledcích na bedně, dávalo velkou šanci. Vedle Kuby ve stejné kategorii hájil chodovské barvy i Fanda, který již v Chebu skončil třetí a ani v Teplé nebyl bez šance na pěkný výsledek. Kubík si bohužel v pátém kole vybral slabší chvilku, když se mu ve vyhrané pozici rozklepala kolena a rozhodující partii s konkurentem na vítězství pokazil. Zbylé dvě partie již vyhrál a obsadil tak druhé místo. V rámci celkového hodnocení KP skončil Kubík třetí a v listopadu se tak může těšit na MČech. Fanda dnes opět zahrál dobře a stejně jako v Chebu vybojoval třetí příčku. To mu v celkovém hodnocení zajistilo 4. místo a pozici prvního náhradníka na MČech. Kluci, blahopřejeme :-).

V kategorii U12 jsme měli při „přesunu“ Lukáše do šestnáctek jediného zástupce, resp. zástupkyni. Tou je Nikča, která bude mít určitě ambice na celkové vítězství, protože kvalifikaci s předstihem již vyhrála. V Teplé si Nička vybrala svůj slabší den, když chytla malou rošádu, což se může stát, žádná výhra není zadarmo. Zbytek turnaje pak zahájila stíhací jízdu, aby v posledním kole pečetila v dívčím duelu výhrou třetí místo. Do finále však půjde z té nejvýhodnější pozice :-). 

V kategorii U14 při zmiňované absenci Káji chodovské barvy držel Pája. Tomu se vstup do turnaje ale nevydařil a šance na postup do finále se tak rázem ocitly v nedohlednu. Vzhledem k dalšímu průběhu turnaje, kdy se náš hráč nedokázal soustředit a generoval zbytečné chyby, z toho letos finále nebude. Pája nakonec uhrál čestný bod, který ho však z poslední příčky výše neposunul. Je to k neuvěření, ale malý počet hráčů v této kategorii v kombinaci s absencí některých z nich v Teplé nakonec Pájovi vyneslo 6. místo a účast ve finále. Budiž přáno, ale upřímně, tohle není vybojovaný, ale spíše utrpěný postup. 

V nejstarší a nejpočetněji obsazené kategorii usiloval Lukáš o celkovou výhru. Nedorazil největší sok Vojta Tegda, zato přibyl Daniel Vo, který po dvou výhrách v desítkách konečně zavítal do kategorie, kam díky svému talentu patří. Oba hráči se potkali již ve druhém kole na první šachovnici a v zajímavé partii hráče U12 a U10 slavil nakonec výhru ten zkušenější. Další naši zástupci, Eliška a Vilda, změřili své síly již ve druhém kole, přičemž více důvodu k radosti měla zástupkyně něžného pohlaví. Lukáš  narazil ve třetím kole na silného Dominika z Tietzu, aby hned v dalším kole tahal za slabší konec. Únava po týdenní turnaji v Liberci se určitě dostavila, ale Luky nakonec dokázal pozici otočit a vyhrát. Výhru si v té době připsal Vilda, což je dobře. Eliška se radovala v prvních pěti kolech již třikrát, což je pecka a jako jediná dívka v turnaji se šplhala pořadím nahoru. Závěr turnaje si Lukáš pohlídal, obě partie vyhrál, obsadil druhé místo a jelikož se Vojta T. v Teplé neobjevil, Luky ho nakonec na pomocné hodnocení v konečném pořadí přeskočil a do květnového finále půjde z 1. místa. Slušný výsledek na dvanáctku :-). Vilda přidal ve finiši ještě druhý bod, což mu zajistilo 14. místo. Eliška se třemi body byla o dvě příčky výše.

 

šachy Chodov
Lukáš v Teplé stříbrný, celkovou kvalifikaci KP U16 ale vyhrál! 
šachy Chodov
Nikča v Teplé bronzová, ale i ona celkovou kvalifikaci KP U12 ovládla
šachy Chodov
Kategorie U10 nám udělala radost, Kubík skončil druhý, Fanda třetí
šachy Chodov
Nejlepší dívky napříč kategoriemi, první Nikča a třetí Eliška
šachy Chodov
Celkové pořadí KP U10, třetí Kubík postupuje na MČech

Zajímavosti z turnaje: 

Zahájení turnaje nabralo malé zpoždění, neboť u rozhodčího selhala doprava. Ve spolupráci s organizátorem však došlo k prezentaci na dálku a stejně tak i k nalosování úvodního kola. Člověk míní, život mění, ale když je vůle, řešení se vždy najde :-). Pochvala.

Kubík přišel po třetím kole, že vyhrál. To se dalo očekávat, ale rychlost překvapila. Oznámení, že dal mat bláznů, jsem se snažil korigovat na šustr mat, které dětí rády zkouší, ale.... Chyba lávky, soupeř skutečně zvolil za bílé netradiční zahájení 1.f3 s plánem 2.g4 a také to realizoval. Po 1... d5 přišlo za černého logické Dh4 mat. Poprvé v životě jsem na turnaji zažil nejrychlejší možný mat :-). 

V Teplé je restaurace a klasická nabídka jídel standardem. Rok co rok, ale suverénně vyhrává pizza. Ve školní jídelně asi často pizza nebývá :-).     

  

šachy Chodov