Krajský přebor mládeže

28. 11. 2021

Kvalifikace KP mládeže byla zahájena v Chodově

Turnaj byl zahájen s 30 minutovým zpožděním, což bylo způsobeno, jednak kontrolou epidemiologických opatření, a jednak úpravou hracího modelu. Covid je potvora, což se projevilo i na účasti, především pak v nejmladších kategoriích, které jinak bývaly tradičně nejvíce zastoupené. Podle propozic se nakonec hrála pouze nejstarší kategorie U16, kde se sešlo 11 hráčů, tedy včetně 9tiletého Lukáše Zrůsta, který v tomto ročníku bude hrát o dvě kategorie výše. Kategorie U14 se sedmi hráči hrála systémem každý s každým a zbylé dvě nejmladší pak byly sloučeny (6+4). Vzhledem k rychlosti hry a objektivitě výsledků byl s vedoucími oddílů domluven systém hry každý s každým na 9 kol. Krásná ukázka, že když je vůle, cesta se vždy najde J.  

Jak se povedl vstup do turnaje našim hráčům? V U10+12 Nikča po třech kolech získala 2,5 bodu a pochvalu za pomalou hru. Kubík po první porážce připsal dvě výhry a zářil jako sluníčko. Bodík zapsal i Pája, který mimochodem ve druhém kole prohrál v oddílovém duelu právě s Kubíkem. V kategorii U14 po dvou kolech Aleš získal bod, ale v prvním kole měl volno, což čekalo všechny hráče. Eliška zatím na výhru čeká, hraje však pomalu a o ono to určitě přijde. V nejstarší kategorii mají naši hráči po bodu, Kuba, Luky i Vilík. V načatém třetí kole rychle bod připsal Kuba, shodou okolností v duelu s Vildou a dočkala se i Eliška. Naopak Aleš si neskutečně naběhl do matu a prý se mu o tom dneska bude zdát.

S jakými ambicemi jsme šli do závěru turnaje? Mezi „špunty“ vedla po 6. kolech Nikča spolu s Vojtou Červinkou. Pája s Kubíkem měli po dvou kolech, přičemž právě Kubíkovi nechybělo moc a mohl urvat cenný skalp s Filipem Grosserem. Kubík držel mezi desetiletými průběžné druhé místo. Ve čtrnáctkách po čtyřech kolech se všem doslova utrhl Jára Ungrenovich, Aleš držel druhé místo, Eliška šesté, ale při vyrovnanosti startovního pole se může stát v posledních třech kolech doslova cokoliv. V šestnáctkách dominovali hráči Tietzu, náš Kuba (2 b.) se držel ve středu startovního pole, Lukáš (1,5 b.) s Vilíkem (1b.) jej uzavírali. Finále ale i zde ještě výrazně zamíchalo celkovým pořadím.

U10 (9 kol) - Kubík v turnaji spojených kategorií získal pěkné 4 body a vybojoval s přehledem 2. místo.

U12 (9 kol) - Nikča až v bleskovém rozstřelu přišla o výhru, přesto je druhé místo se ziskem 8,5 bodů hezkým počinem. Pája obsadil 5. místo se ziskem 3 bodů.

U14 (7 kol) - Aleše může mrzet hodně nepovedená prohra s vítězem turnaje, protože zbytek partií zvládl a se ziskem 5 bodů pro domácí získal už třetí stříbro. Eliška pak přidala za 3 body 5.příčku.

U16 (7 kol) - Skvělý závěr vynesl Lukáše na dělené druhé místo, horší pomocné hodnocení mu pak přisoudilo konečnou 4. příčku. Slušná premiéra v kategorii U16 a dva cenné skalpy navrch. Kubovi se dnes příliš nedařilo a 3,5 bodu stačilo jen na 8. příčku. Vilík měl náročný úkol a mezi nejstaršími skončil nakonec 11.

V samostatném hodnocení dívek obsadila Nikča 1.místo v D12, Eliška byla v D14 druhá.

Závěrem bychom rádi všem účastníkům a divákům poděkovali za přístup k omezujícím opatřením, které všichni do puntíku dodržovali, mnohdy i nad rámec povinností, stejně jako městu Chodov a Karlovarskému kraji za dlouhodobou finanční podporu.        

šachy Chodov