Krajský přebor juniorů a dorostu

30. 8. 2020

    První kolo zahájeno s předstihem (pátek)

    Chodovský oddíl připravil pro mladé šachisty nový turnaj v seriálu krajských přeborů. Přemkův nápad, akci uspořádat jako víkendový kemp a k tomu ještě netradičně na atletickém stadionu, se stal dnes odpoledne skutečností.

    Před čtvrtou hodinou bylo všech 15 přihlášených účastníků na místě, aby obsadili přidělená místa v chatkách a trochu protáhli svá těla. Pan Miloslav Zítka nám vytvořil skvělý servis, zázemí i sportovní podmínky. Zapůjčené malé branky hned posloužily fotbálku. Pravda, krátký byl čas honění balónu po atletickém stadionu (ani fotečku jsem nestihl), protože shůry přišel jasný pokyn zahájit šachový turnaj o půl hodiny dříve. Pokyn? Žádné příkazy ani přemlouvání, prostě stačí na děti vylít pár konví vody a samy usedají v kalupu za šachovnice :-).

    V prvním kole se logicky projevily rozdíly v nasazení a 6 partií skončilo miniaturkami, nicméně nešlo o žádné blicky. Poslední partii dohrávala dvojice Jindra – Luky, kde se Luky oproti silnému soupeři dlouho držel, v přechodu do koncovky přežil i jednotkový mat, který Jindra v časovce přehlédl. Rozuzlení pak tipoval málokdo. Jindra ve vyhrané koncovce lehkých figur s třemi pěšci navíc přehlédl čas a nechal si spadnout na digitálních hodinách pomyslný praporek.

    Souhra pořadatelů klapla a během několika málo minut byla hrací místnost přestavěna na jídelnu. Večeře byla dobrá, ale našli se někteří, co nejen nedojedli, ale vynechali i moučník. Troubové, taková dobrota :-). Zlobit se na děcka však nemůžete, protože vás stejně vždycky někdo z nich uzemní, jako dneska Honza Dvořák. Prý je to tak dobré, že je to až škoda sníst :-). Příště bude zeleninový salát!   

    Počasí se jevilo nestále, meteorologům, poté co mě nechali několikrát zmoknout, nevěřím, a když zrušilo promítání i chodovské letní kino, rozhodl Přemek o sehrání druhého kola. Kupodivu nikdo neprotestoval, šachy jsou středem vesmíru :-).    

    Ve druhém kole výsledky odrážely papírové předpoklady, i když u některých partií by hráčům slušela větší trpělivost a hlubší propočet. Po hodině hry zůstaly obsazeny v hrací místnosti dvě šachovnice. První Kuba Š. s Vaškem a třetí Luky s Péťou. Luky má sice dobrý postřeh a cit pro pozici, ale nechce počítat lenoch, takže velmi pěknou pozici neudržel. Dáma se zatoulala kam neměla a po oběti figury dal Petr mat. Finální bitvu druhého kola svedli Vašek a Kuba. Koncovka střelce proti věži s dvěma pěšci navíc nakonec po několika zvratech vítěze neměla.

    Jak jsme po dohrání partií posílali děti průběžně do sprch, ti starší usmlouvali ještě fotbálek. Nakonec hráli skoro všichni, i když chvílemi to připomínalo spíše fotbal naslepo. Než však na první desce uzavřeli smír, byli všichni jak ze škatulky a v posteli. No dobře, trochu se mi práší od pusy, ale jen trochu.

    Zítra den začíná rozcvičkou a s kým jiným, než s naším expertem, tedy s Lenkou. Ovšem potom přijde na řadu snídaně a dobroty od chodovských maminek. Jak ukazují fotky, je se na co těšit :-). Dobrou noc.

     

    Oni rozcvičky milují, jen se to stydí přiznat (sobota)

    Touto větou nás s Přemkem dnes u snídaně usadila Lenka. No nevím, když jsem před budíčkem chvilku kroužil pár koleček na stadionu a postupně viděl vylézat z chatek starší kluky, místo aby se přidali, skládali kostku. Prý rozcvička …. mentální. Pravda, po příchodu Lenky si to už nikdo nedovolil :-). Po sprše jsem Přemka zastihl již v plném nasazení a přípravě snídaně. Zatímco děti radostně s naší expertkou cvičili, v klubovně se narodil bufetový stůl, který se záhy po snídani proměnil opět v šachovou místnost a my zahájili třetí kolo. Nasazená jednička nezaváhala ve snaze dohnat včerejší půl bodovou ztrátu. O další překvapení se mohl postarat Luky, který v zahájení pěkně přehrál Kubu Č., ovšem místo, aby se zamyslel jaký zvolit plán k realizaci získané výhody, hrál rychle, nepřesně a partie skončila v jeho neprospěch. Turnaj to však bude pro něj velmi cenný. Velmi pěkně zahráli i Petr a Míša Š., kteří v důležitých partiích dokázali naplno bodovat a osamostatnili se včele průběžného pořadí.

    Krátkou pauzu před čtvrtým kolem si někdo vyplnil fotbálkem, někdo „gaučingem“ a skoro všichni si dali malou svačinku. Přemek jim nakrájel jablka a vydloubal jádřinec. Na moji poznámku o rozmazlování, jsem byl Lenkou usazen, ať si vzpomenu, zda doma jím ovoce, když mi ho Iveta nenaloupe a nenakrájí. Zvolil jsem ústup :-(.

    Čtvrté kolo vyjasnilo ambice hráčů. Petr porazil v souboji Míšu a dostal se do čela. Kuba Š. pokračuje ve stíhací jízdě, což odnesl Honza O. Do boje na bednu se vrací po šťastné výhře ze třetího kola Jakub, který v důležité a dlouhé poslední partii 4. kola přehrál Vojtu, stejně jako Vašek, který nakonec udolal srdnatě bojujícího Honzu D. Zásobovací četa dorazila k radosti všech, ale oběd se pochopitelně podával až po dohrání poslední partie, kterou kluci hráli přes dvě hodiny. Odpoledne směr Bílá voda a do večeře ještě jedno kolo.

    Výšlap kolem Bílé vody s týmovou partií u kamenné šachovnice některé znavil, takže zmínka o jejich přihlášení na běžecký závod Chodovská vlečka, který zde probíhal, nesli věru špatně. Zvlášť, když se na výšlap do přírody vymódili jak na kolonádu. Viď Míšo :-). Z běhu tedy nakonec sešlo. Do kempu jsme dorazili po dvou hodinách a Míša se nechala slyšet, svět div se, že má strašný hlad, viz níže. Vyzkoušeli jsme si hod na koš, pochopitelně s hendikepem dle výšky. Velcí kluci sice ostatní ohromovali jmény předních světových basketbalistů, ale.... První mač vyhrál Luky, druhý Míša, která při tom ještě stačila skolit pár soupeřů za nemístné průpovídky. Nutno dodat, že ten vítězný trefený koš byl silnějším argumentem, než bodlo v sedací části některých jedinců.

    V průběhu sportovního vyžití byla nachystána večeře. Velký řízek s brambory a okurkou zatím asi slevil největší sympatie. Takový Vojtík S. měl z kyselé okurky takovou radost, že si druhou dal kečupem jako dezert. Inu proti chuti žádných námitek :-). Míša měla skutečně obrovský hlad, snědla skoro tolik, jako prckové :-). Po večeři zase rychlý úklid v kuchyni (naše manželky ani nevědí, jaké mají doma poklady, prý už nás jen vykopat :-)) a šup na 5. kolo. Duel Kuby s Petrem bylo možná předčasné finále, zvláště když za nimi se hráči doslova mydlili mezi sebou. Míša přehrála Jakuba, Vojta Vaška a do hry se vrátil Honza, když mu Luky sice dlouho vzdoroval a remízové ambice byly na místě, ale s výsledným časem při konci partie 42 minut se prostě nedají hrát dobré šachy až do konce. Před zítřejším finále se ujal vedení Kuba, před dvojicí Petr a Míša Š.

    Plánované opékání buřtů vzalo za své, neboť to mokré, co začalo padat z nebe, se jaksi s touto bohulibou činností moc nesnoubí. Náhradním plánem byl blicák. Prostě šachy kam se podíváš :-). Výsledky blicáku najdete níže. S padnutím posledního krále se hrací místnost postupně vylidnila, zaplnily se však sprchy a posléze i chatky. Původně plánovaná pozdní večerka se nekonala, ale takový večerní pokec v chatce bez vedoucích, má také své kouzlo :-). Dobrou.

    P.S.: Poté co Přemek úspěšně dokázal v rozumné době protočit v "pánské" sprše deset kluků, za stejný čas tu "dámskou" s ledovým klidem opustila Míša. Tohle chlap nikdy nepochopí. Třešničku ovšem přidal Kuba Š. Přemek logicky využil nečekané příležitosti a nabídl Vaškovi právě s Kubou možnost využít dívčí sprchu. Zatímco Vašek nabídku kousal trochu s despektem, Kuba si ji nechal pro jistotu zopakoval a zvolal: "Přemku, splnil si mi sen". Co dodat? Dobrou :-).

     

    Revoluce byla potlačena, aktéři získali sympatie (neděle)

    Neděle se nedělně moc netvářila. Od samého rána chč…. a chč…., jak by řekl děda Komárek z filmu Na samotě u lesa. Ani to však našemu „terminátorovi v sukni“ nezabránilo, aby dětem zpříjemnila rozcvičkou tento den. Tedy ne všem. Kuba Š., Jindra a Vašek se schovali a nikdo je nenašel. Teda skoro nikdo, jak dokládá jedna z fotek. Kluci si už v půl sedmé zalezli do sauny; podotýkám mimo provoz; a rozcvičce se tím vyhnuli. Hněv a trest Lenky možná ale bude víc spalující, než kdyby jejich skrýš byla v plném provozu. Já je amnestoval, protože vydržet od půl sedmé do osmi hodin v jedné poloze a po tichu, je dle mého soudu náročnější než to cvičení. Navíc včera večer plánovali dokonce variantu s popelnicí. Na snídani dorazili kluci s úsměvem, na talířku však našli Přemkův voucher na 150 kliků a 50 angličáků a za zády svého soudce i vykonavatele, Lenku. Revoluce bez následků není revoluce, ale kluci to nesli statečně. Partie budou nejspíš zapisovat nohama, ale své malé vítězství si vychutnali dokonale :-). Zápal a nasazení, které z Lenky doslova srší je odzbrojující a jak nám ukázala, neobstojí před ní ani hromada špinavého nádobí.      

    Předposlední kolo bylo zahájeno krátce před 9:00 hodinou a mnohé partie již dosti napoví o medailových ambicích aktérů přeboru. První partii zakončili Petr s Jakubem, kteří si po odevzdání partiáře rovnou vyzvedli Lenku a šli ven cvičit. Buď mají kluci horečku anebo se svět zbláznil. Evidentně dnes vyhrály obě strany :-). Šesté kolo určilo vítěze, neboť Kuba vyhrál, Petr „jen“ remizoval. Na medaili si však stále dělá zálusk několik hráčů, o čemž se přesvědčil na vlastní oči i předseda komise mládeže, Miloš Hüttner, který na chvíli mezi nás zavítal. 

    Poslední kolo hrané po obědě skončilo víceméně podle očekávání, takže i konečné pořadí odpovídalo papírovým předpokladům. Kuba Šťastný jasně potvrdil roli favorita, další pořadí již bylo otázkou i štěstí. Druhé a třetí místo získali hráči, kteří přeci jen alespoň o ten půl bodík odskočili dalším v pořadí. Turnaj se tentokrát nevyvedl Jindrovi, který první signál obdržel již v úvodním nešťastném kole a smůly se již nezbavil. 

    Kategorie U18+20: 1. Jakub Šťastný, 2. Petr Špička (právo postupu), 3. Jan Očenášek

    Kategorie U16: 1. Petr Špička, 2. Jan Očenášek, 3. Jakub Červenka   

    Závěr: Je pravdou, že junior ve startovní listině KP nebyl a dorostence reprezentoval pouze Kuba Šťastný z Kadaně. Přesto má podobný turnaj význam. Pro starší je to příležitost si zahrát a perspektiva turnaje pro další léta, neboť po skončení v šestnáctkách toho pro ně v kraji moc není a mladší se alespoň něčemu mohou přiučit. Samotný formát turnaje je věcí další diskuse. Poděkování patří městu Chodov, Karlovarskému kraji za finanční podporu, Školnímu atletickému klubu za skvělé zázemí a neskromně i třem nejmenovaným nadšencům :-). Krásný zbytek prázdnin.

    šachy chodov
    Dokumenty