KP mládeže jednotlivců

20. 5. 2024

Finále KP mládeže hostil Chodov (reportáž)

Po dvou letech se vrátilo finále Krajského přeboru jednotlivců do Chodovského Bravíčka, které bylo důstojným místem pro sehrání 45 finálových partií ve třech kategoriích. V té nejmladší U10 se již o vítězi rozhodlo po kvalifikační části, kdy jsme měli radost ze stříbrné medaile Františka Randy a jeho postupu na MČech. 

Finále bylo rozděleno do dvou dnů, neboť se hrály vážné partie v delším tempu. V sobotu tři kola a v neděli zbylá dvě. V každé kategorii nastoupila šestice postupujících z kvalifikace, přičemž došlo i na oslovení náhradníků, kteří nastoupili za omluvené hráče. Bohužel v kategorii U10 se jeden účastník omluvil hodinu před začátkem ze zdravotních důvodů, takže zde nastoupilo pouze 5 hráčů. Inu člověk míní a život (zdraví) mění. 

Na každého účastníka na šachovnici čekala sladká pozornost, protože mozkové závity určitě budou potřebovat hodně energie :-). Největší zastoupení ve finále měl oddíl ŠK Karlovy Vary, pořádající oddíl bude reprezentovat v kategorii U12 Jakub Surý a Kuba Vu Duc Dat. Uvidíme, jestli kluci doplní Fandu a Lukáše Zrůsta (přímý postup na MČech) a "urvou" postup. 

Sobota, 18. 5. 2024

V prvním kole se zrodilo jediné překvapení, když v kategorii U14 prohrál vítěz kvalifikace Jonáš Kubát s náhradníkem Samem Tran Le, ostatní partie dopadly podle očekávání. Ve druhém kole sice Kuba Vu potrápil Filipa Pokorného, ale zkušenost nakonec rozhodla. Překvapení prvního kola Sam, tentokrát narazil, když si po porážce z prvního kola spravil chuť Filip Grosser. Kategorie U16 jela nadále podle papírových předpokladů. Třetí kolo již více napovědělo o ambicích favoritů. Filip Pokorný, Vojtěch Červinka a Tobiáš Krištof měli jako jediní ve svých kategoriích plný počet bodů a tedy dobře nakročeno do závěrečné části turnaje.   

Neděle, 19. 5. 2024

Čtvrté kolo odstartovalo podle plánu a my se dočkali malého derby hráčů pořádajícího oddílu. Kubík se totiž potkal s Kubou a protože kluci hráli dost rychle, partie neměla dlouhého trvání a za necelou hodinku bylo dobojováno. Větší radost z výsledku měl Kubík, který se tak držel průběžně na třetím místě. 

šachy chodov
Chodovské derby

Před posledním kolem měl v nejmladší kategorii jistotu vítezství Filip Pokorný, který získal kontumační bod. V kategorii U14 úvodní zaváhání Jonáš Kubát mohutně zaháněl a v posledním kole se tak mohl o výhru popasovat s průběžně vedoucím Vojtou Červinkou. Rovněž v nejstarší kategorii poslední kolo rozhodovalo o vítězi ve vzájemném souboji, do kterého Tobiáš Krištof vstupoval s půlbodovou výhodou oproti Jaroslavu Ugrenovichovi.

A jak to dopadlo?

Krajskými přeborníky se stali: H12- Filip Pokorný, ŠK Karlovy Vary ; H14 - Jonáš Kubát, ŠK Valdštejn Cheb; H16 - Tobiáš Krištof, ŠK Valdštejn Cheb

Dalšími postupujícími na MČech jsou: H12- Oliver Jan Dixon, ŠK Karlovy Vary; H14 - Vojtěch Červinka, ŠK Karlovy Vary; H16 - Jaroslav Ugrenovich, ŠK Karlovy Vary

Prvními náhradníky na MČech jsou: H12- Jakub Surý, ŠK Spartak Chodov; H14 - Karel Jakobec, ŠK Hartenberg; H16 - Daniel Matějíček, ŠK Karlovy Vary

šachy Chodov