KP mládeže

5. 3. 2022

Finále kvalifikace KP vyvrcholilo v Karlových Varech

Chodov získal 5 medailí, z toho 2 zlaté

Třetí a poslední kvalifikační turnaj letošního KP zavál do největších lázní republiky 10 chodovských hráčů. Kuba Červenka absentoval díky dovolené a jelikož již nemá další reparát, květnové finále si překvapivě nezahraje. V nejstarší kategorii U16 nastupoval letos taky Lukáš Zrůst, který dal přednost sbírání zkušeností před cinkotem medailí. Respekt! Mezi o dvě generace staršími hráči se určitě neztratil a živil šanci na finále, byť dnes kvůli propuknuté nemoci musel turnaj opustit po třetím kole. Bylo to správné rozhodnutí, protože již za týden jej čeká důležité Mistrovství ČR mládeže v Luhačovicích v kategorii H10. Vilda Krajmer se snažil, na zářez v podobě soupeřovo skalpu si však ještě bude muset počkat.

V kategorii U14 se dnes rozjel k dobrému výkonu Aleš Zrůst, vybojoval stříbro a s přehledem si zajistil účast ve finále. Eliška Rudertová se po pauze v Teplé vrhla do bojů statečně a mnohdy nechybělo k úspěchu mnoho. Nakonec si Eliška vysloužila 3 body a samostatném hodnocení dívek brala stříbrnou medaili. Svoji premiéru si v KV odbyl Damir Kamaletdinov a stejně jako Vilda si na první bodíky bude muset ještě počkat.

V kategorii U12 jsme měli největší zastoupení. Nikča Kůsová dnes dokázala alespoň z 50% zahnat noční můru v partii s Diankou Romanko, když ve třetím kole remizovala. O vítězi nebo spíše vítězce rozhodovaly nakonec výsledky s ostatními hráči a protože v posledním kole Dianka jen remizovala, stala se Nikča vítězem turnaje i kvalifikace. Pěkný výkon předvedl Pája Jirků, který bojoval o překvapivý postup do finále s chutí a díky skvělému třetímu místu si ho také vybojoval. Paráda. Fanda Randa a Kája Šafránek dnes dokázali bodovat a se svým druhým turnajem byli určitě spokojeni. 

V nejmladší kategorii, kde se již finále nehraje, bojoval Kubík Surý o postup na MČ. Tamir Kamaletdinov sourozenec staršího Damira dokázal při své premiéře získat 2 body, což je dobrá zpráva. Po Kubíkovo první partii jsem byl zralý na studenou sprchu. Jak tuhle partii dokázal nakonec Kubík vyhrát neví nikdo, ani on sám. Za pět tahů dokázal ztratit pěšce, věž a jezdce :-(. Pak zahrál několik partií dobře, dokázal porazit svého největšího konkurenta Filipa Pokorného a remizovat s Georgem Ungernovichem, čímž se dostal po 5. kole do čela turnaje. Vyhrávat dokázal Kubík i nadále, i když se občas objevily zbytečné chyby, které však soupeři nepotrestali. Do posledního kola šel z prvního místa s náskokem 1,5 bodu, čímž si s předstihem zajistil výhru v turnaji a celkově 2. místo v KP mládeže 2021-2022. Kubík se může těšit na podzimní Mistrovství Čech U10 a radost mu nezkazila ani porážka, která přišla v samém závěru turnaje. Gratulujeme :-).   

V květnovém finále budou Chodov reprezentovat Nikča, Pája (U12), Aleš (U14) a Luky (U16).

šachy Chodov