KP II družstev

27. 2. 2022

ŠK Spartak Chodov A - ŠK Karlovy Vary B  3,5:4,5

(Davidova reportáž)

V sedmém a posledním  kole druhé   nejvyšší krajské soutěže jsme hostili svého tradičního rivala, konkrétně družstvo ŠK Karlovy Vary B. Do zápasu jsme vstupovali bez několika tradičních opor, ale vzhledem k tomu, že ani náš soupeř nepřijel úplně kompletní, tak se dal předpokládat velmi vyrovnaný duel, což se nakonec potvrdilo, kdy jsme nakonec prohráli nejtěsnějším možným rozdílem. Bohužel jsme však třetí vítězství v řadě nepřidali a s letošní sezonou se  loučíme porážkou. Teď už k jednotlivému průběhu zápasu. 


Zápas se pro nás začal vyvíjet slibně, kdy nás do vedení dostal Lukáš Zrůst. Lukáš si při svém druhém utkání počínal dobře, a svým  extravagantně zvoleném zahájení 1.a3 svého zkušenějšího soupeře zřejmě zaskočil natolik, že zápas poměrně rychle vyhrál. Krátce poté jsem dostal od soupeře nabídku ke smíru, kterou jsem po chvilce přemýšlení přijal. Pak se však misky vah začaly bohužel naklánět na stranu našeho soupeře.  Nikče se dnes utkání nepovedlo jako při její premiéře, ve střední hře přišla o kvalitu, a když se jejímu soupeři podařilo vniknout věží na sedmou řadu, bylo po zápase. Poté skončila partie Ondry Bulky, na kterého soupeř vyrukoval s Anglickou obranou. Ondra se dostal do dost pasivní pozice, kterou nakonec neustál, ikdyž jistou naději dávali různobarevní střelci. Nakonec ale přeci jen partii rozhodla soupeřova aktivita figur. Pak následovala prohra na první šachovnici, kdy Robert odolával  ve Skandinávské, kde se jeho dnešní soupeř cítí jako ryba ve vodě. Robert v průběhu boje byl nucen dát dámu za věž a lehkou figuru a  jeho ratingově výrazně silnější soupeř si s materiální výhodou věděl rady. Naději do našich řad dal Přemek, který se v Italské orientoval dnes lépe než jeho soupeř, aktivní hrou hrozil  „zvazbil“ svého soupeře, a pozičním manévrováním nakonec protivníka donutil k chybě, kde se jeho soupeř před nevyhnutelnými materiálními ztrátami nakonec vzdal. Naše naděje však neměla dlouhého trvání. Marcel dnes hrál svůj oblíbený Skotský gambit, kdy se partie v relativním poklidu dostala do střední hry, kdy pozice dospěla do stadia, kdy obě strany měly těžké figury a různopolného střelce. Ve vyrovnané pozici si Marcel nevšiml soupeřovo mezišachu, jehož následkem byla ztráta dámy, a proto náš hráč sklonil svého krále. Poslední partie tak již byla bohužel pouze „kosmetickou“ úpravou výsledku, kdy Ondra Železník potvrdil své vynikající výsledky z posledních kol, v ostré variantě Caro -kannu se orientoval dobře, aktivní hrou dámy donutil soupeře k nepřesnosti, což mělo za následek zisk dvou pěšců a přechod do věžové koncovky. Věžové koncovky jsou zrádné a složité, Ondra však neponechal nic náhodě, a trpělivou hrou nakonec donutil soupeře sklonit krále. 


Letošní naše vstoupení v KP II bychom tak mohli označit jako průměrné. Ze sedmi kol jsme se třikrát radovali z vítězství a čtyřikrát jsme vyšli s prázdnou. Ze čtyř našich porážek hned tři byli nejtěsnějším možným rozdílem, což vždycky zamrzí. Do našeho A-týmu letos přibylo několik nových jmen. Pokud bych měl vyzdvihnout něčí výkon, je to určitě Ondra Železník, který od nepovedeného úvodního kola byl již stoprocentní. Rovněž do dvou zápasů nastoupili Lukáš Zrůst a Nikča Kůsová, a jejich 50% je také jistě velmi dobrý počin. Pevně věřím, že v příští sezoně budeme bojovat o přední místa v tabulce, myslím, že tým na to budeme mít. 

 

Radics Robert- Lorenc Tomáš  0-1

Stuška Přemysl - Lusk Jiří 1-0

Vlasák Marcel - Gruss Petr 0-1

Vávra David- Klíma Václav 1/2

Železník Ondřej-  Košek Lubomír 1-0

Bulka Ondřej - Veselovský Miroslav 0-1

Zrůst Lukáš - Pospíšil Adolf 1-0

Kůsová Nikola - Sedněv Radek 0-1

logo