KP družstev starších žáků

12. 1. 2019

Bronzoví kluci

 

V sobotu 12. ledna pořádali v DDM Bludiště chodovští šachisté Krajský přebor družstev starších žáků. Do turnaje se přihlásily 4 týmy, z nichž tři musely postavit své rezervy, neboť již hrají vyšší soutěž. Favorit potvrdil svoji pozici, my jsme souboj o druhé místo prohráli hned v úvodním kole a tak bereme bronz.

 

  1. kolo:

KŠ Tietz „B“ – ŠK Spartak Chodov „B“ 3:2

Náš soupeř se rychle ujal vedení, když David Beňa využil nepozornosti Lukáška Zrůsta, pro něhož to byla premiéra v partii s vážným tempem. Při absenci dívky je nutné totiž nasadit super-mladšího žáka. Tomáš Orava dokázal vyrovnat, téměř souběžně však svoji partii prohrál Tomík Kratochvíl a tak jsme po 90 minutách prohrávali 1:2. Mezitím skončil druhý zápas, v němž ŠK Karlovy Vary „B“ porazil jednoznačně ŠK Nové Sedlo 1947 5:0. Novosedelští navíc na poslední chvíli přišli o Míšu, takže museli nastupovat k utkáním ve čtyřech a tedy za stavu 0:1. Naději nám výhrou vrátil Tomáš Wildhaber a srovnal stav utkání. Finále tak obstarala první šachovnice, kde nakonec Adrian Kotlár neudržel partii s Honzou Očenáškem a soupeř se mohl radovat z výhry 3:2.  

 

  1. kolo:

ŠK Nové Sedlo 1947 – ŠK Spartak Chodov „B“ 1:4

Lukášek vyhrál kontumačně, neb soupeř nastoupil ve čtyřech a po půlhodině přidal další bod Adrian. Pozice u Tomášů (Orava a Kratochvíl) nebyly v tu chvíli úplně dobré, vše ale jistil třetí Tomáš (Wildhaber), který směřoval již partii k vítěznému konci, čímž získával i potřebný třetí bod pro družstvo. Po pětačtyřiceti minutách byl zápas rozhodnut. Jen co Tomáš W. vyhrál, partii dobrou souhrou figur a útokem otočil Tomík K. a zvýšil na 4:0. Porážka třetího Tomáše v našem týmu tak už nemusela bolet a kluci mohli odpočívat před posledním duelem s papírovým favoritem. Druhý zápas, karlovarské derby trvalo o něco déle a favorit turnaje ŠK K. Vary potvrdil předpoklady a vyhrál suverénně 5:0.

 

  1. kolo:

ŠK Spartak Chodov „B“ – ŠK Karlovy Vary „B“ 1:4

V posledním zápase jsme se jako pořádající oddíl dočkali postavení domácích a kluci vyměnili barvy. Na páté desce si po Lukáškovi odbyl premiéru i starší Alešek Zrůst a nevedl si vůbec špatně. Po ztrátě figury ji dokázal vybojovat zpět a v jedné chvíli dokonce mohl získat věž a jít do vyhrané koncovky. Tomík partii dobře rozehrál a získal i figuru, pak se ale vývoj otočil a my prohrávali 1:0. Alešek pokračoval v rychlém tempu, což se mu stalo osudným. Pro špunty je to přeci jen velký rozdíl, protože na rozdíl od starších se ještě nedokážou dlouho soustředit. Tomáš O. nabídl remízu, kterou Šimon přijal. V té době již tlaku soupeřových figur neodolal ani Tomáš W., který byl dnes nejúspěšnějším Chodovákem. Druhý zápas se vyvíjel podle předpokladů a KŠ Tietz rychle vedl 3:0, aby ve zbylých dvou partiích novosedelští soupeře dlouho potrápili. Konečný výsledek 4:1 pro KŠ Tietz je kopií toho našeho z předešlého kola.

 

šachy chodov