Karlovarský čtyřlístek

25. 11. 2023

Růžové opice reprezentovaly Chodov 

Tři mušketýry zná celý svět, přestože byli čtyři. Chodovský čtyřlístek vám představím teď, přestože je to vlastně pětilístek :-). Luky, Eliška, Pája, Kubík a Fanda. Ráno po důkladné očistě auta od nadílky sněhu, která udělala největší radost všem dětem, mé ženě (snídali jsme u vánočních vypalovaček) a Archiemu, vlčákovi, který se ve sněhu mění v neškodné štěně, jsme vyrazili do Karlových Varů. Celá cesta proběhla v jediném duchu. Po neškodné otázce, zda si nevymyslíme nějaký speciální název týmu, se vše odehrávalo na této vlně. Nebudu ani snad tlumočit, co nás napadlo, hlavně tu "malou" trojku na zadních sedačkách :-). Na místě konání jsme se spojili s Pájou a utvořili definitivní název: Růžové opice. Možná ho propašujeme i do oficiálních výsledků :-).

V pěkných prostorách drahovické jídelny domova mládeže jsme se pustili do souboje s dalšími 20 družstvy a to jak z našeho, tak i plzeňského, středočeského a ústeckého kraje. Pěkná účast, která musela pořadatelům udělat radost.

V prvním kole jsme nastoupili proti DDM Horní Slavkov. Z pozice 7 nasazeného celku (Luky nám slušně zvedl průměr) jsme vstup do turnaje zvládli dobře. Postupně své partie vyhráli Kubík, Luky, Pája i Eliška. Zapsali jsme tedy "čistou" výhru 4:0 a v dalším kole čekali nepochybně výrazně silnějšího soupeře.

Dle očekávání jsme nastoupili proti Středočechům z Kralup. Ti potvrdili papírové předpoklady a přestože jsme žádnou partii výslovně neodevzdali, přehráli nás "čistě" v poměru 0:4. Své krále postupně složili Pája, Fanda, Eliška a Luky.   

Třetí kolo nám do cesty přihrálo pantery z ŠK 64 Plzeň. Kouzlo růžových opic mělo dostatečnou sílu na to, abycho v zápase vyhráli. Po výhře Elišky a Lukyho, získal třetí rozhodující bod Kubík. Zajímavá koncovka, která mohla dopadnout jakkoliv. Pájovo prohra tak již nemohla na naší výhře nic změnit. Vítězíme 3:1.    

Ve čtvrtém kole jsme narazili na oddíl z našeho kraje ŠK Valdštejn Cheb A, který byl favoritem, ale hratelným. Z předpokladu nás však vcelku rychle soupeř vyvedl. Po rychlé porážce Fandy, následovala prohra Kubíka a Elišky, takže Luky již v pěkně zahrané koncovce jen korigoval výsledek na 1:3. Po čtyřech kolech máme 6 bodů a vyrovnané skóre 8:8, neboť každou výhru kopíruje prohra se stejným rozdílem.

V pátém kole nám cestu zkřížil B-tým pořádajícího ŠK Karlovy Vary. Doufali jsme, že k našim hostitelům nebudeme příliš shovívaví a dodržíme nastavený formát, tedy výhru střídá prohra a naopak. Doufali, ale toto kolo nám opravdu nevyšlo a spíš než mušketýry anebo růžové opice jsme připomínali sedláky ... ty od Chlumce :-). Prostě rychlá hra se nevyplatila a po matu Pájovo krále potkal stejný osud i toho Kubíkovo, jen o tři vteřiny později. Eliška pak nedokázala ubránit špatnou pozici a tak Luky již v koncovce opět pěkně korigoval konečný výsledek na 1:3.

Reparát proti Chebu jsme složili v předposledním kole, když jsme porazili D-tým ŠK Valdštejn Cheb. Fanda se dočkal výhry v nejlepším možném okamžiku a po rychlé výhře Lukáše si mohl "dovolit" Pája zremizovat lepší koncovku. Eliška pak s vědomím výhry v klidu dotahala svoji partii k dalšímu bodu a jasné výhře 3,5:0,5. Mimochodem, tohle byla první partiová remíza našeho týmu v turnaji.

V posledním kole jsme "vyfasovali" ŠK Líně "A". Soupeři vážně nebyli líní a k zápasu přistoupili zodpovědně. Postupně své partie prohráli Fanda a Kubík. Korekci zajistil Luky, který si dnes skutečně pěkně potrénoval koncovky jak z pohledu času, tak i postupně uplatňované výhody. Mezitím Eliška ztrácela půdu pod nohama, načež její soupeř stanovil konečný výsledek zápasu 1:3. 

Dnes jsme odehráli turnaj odpovídající papírovým předpokladům, získali 9 bodů za tři výhry a především 13,5 partiových bodů, které rozhodovaly o konečném pořadí. Je fajn, že jsme si dnes mohli zahrát proti týmům dorazivších ze sousedních krajů a dobře si tak prověřili aktuální formu před KP mládeže, který již za 14 dní startuje v Chebu.   

 

šachy Chodov