Karlovarský čtyřlístek

5. 10. 2019

Čtyřlístek uloupili stoprocentní Chodováci

Vzhledem k oslavám města Chodova jsme museli nejdříve přesunout plánované víkendové soustředění, abychom posléze řešili problém s přesunutým termínem tradičního Karlovarského čtyřlístku. Do místa dění jsme tak nakonec vyslali pouze jeden tým ve složení Adrian Kotlár, Jakub Kačírek, Jirka Ulč a Jakub Červenka v doprovodu paní Červenkové.

Kluci vstoupili do turnaje velmi dobře, když si v prvním kole poradili se silným týmem KŠ Tietz "A" v těsném poměru 2,5:1,5. Ve druhém kole si naši poradili hladce s rezervou Tietzu 4:0 a ve třetím s rezervou domácích ŠK K. Vary opět 4:0. Nejdůležitější zápasy nás čekali v závěru. Nejprve si kluci skvěle poradili s domácím "A", kterému po výsledku 3,5:0,5 povolili jedinou remízu, aby v posledním kole v přímém souboji o první místo porazili favorita Sokol Buštěhrad 3:1. Všichni hráči patřili na svých šachovnicích k nejlepším a Kuba Kačírek získal dokonce 100% bodů.

Oslava výročí se tedy povedla i za šachovnicí a my věříme, že získaný čtyřlístek nám na začátku sezóny přinese potřebné štěstí :-). Klukům děkujeme za skvělou reprezentaci oddílu i města Chodov.  

Medailové pořadí:

  1. Spartak Chodov
  2. Sokol Buštěhrad
  3. KŠ Tietz "A"

Přemkovo reportáž:

V prvním kole jsme nastoupili proti velkému adeptu na medailové umístění – družstvu KŠ Tietz „A“ . Mírnými favority byli naši hráči, ale možná dlouhá prázdninová pauza a nervozita způsobily, že zápas byl velmi napínavý. Jirka ztratil svou partii po pádu praporku v horší pozici, Kubík Č. zachraňoval v časové tísni půl bod a Adrian „otáčel výsledek“ při materiální nevýhodě. Pouze Kuba K. přetavil svou zkušenost ve vítězství bez komplikací. Přestože se z počátku tato nejtěsnější výhra jevila jako ztráta, byla v konečném účtování velmi důležitá. V dalších dvou kolech se nám postavila družstva karlovarských rezerv s nimiž jsme v obou případech hladce zvítězili 4:0. V následujícím zápase s domácím družstvem ŠK K. Vary „A“jsme museli být úspěšní, pokud jsme si chtěli v předstihu zajistit jeden z cenných pohárů a pokud jsme chtěli pokukovat po metě nejvyšší, museli jsme zvítězit s vysokým rozdílem skóre. Kluci zabrali a vybojovali tři výhry. „Pouze“ Adrian plichtil vyhranou pozici, když ukvapeně zaútočil, čímž umožnil soupeři věčný šach. Nicméně výsledek 3,5:0,5 nás v olympijském systému turnaje dostal do navlas stejné pozice jako posledního z našich soupeřů – družstvo Buštěhradu. O vítězi se rozhodovalo v posledním kole, ve kterém vítěz bral vše. V případě dělby bodů nahrávalo pomocné hodnocení soupeřovi, proto jsme museli hrát na vítězství. Do komfortní pozice nás dostal Kuba Kačírek, který jako jediný z celého startovního pole hráčů získal plný počet bodů - 1:0. Druhý bod přidal vzápětí Kuba Červenka. Také tento borec byl dnes na své šachovnici nejlepší, když dělil tento post s Vojtou Tegdou. Situace se zdála skvělá poté, co Adran získal několik pěšců a pak i figuru. V lepší pozici stál i Jirka, který si však příliš ochotně vlezl do časovky. Pak se však začaly dít věci. Výkřik ježíšmarjá signalizoval nastavení věže našeho kapitána. Po dalším emočním výjevu „ … a jsem zpátky“ bylo zřejmé, že soupeř kámen vrátil. Adrianovi však nakonec ani  jezdec navíc v koncovce nebyl nic platný, protože protivníkovi pěšci se nebezpečně rozběhli k poli proměny a náš šachista byl nakonec rád za dohodu o smíru. V souběžně hrané partii, podlehl návrhům své soupeřky Jirka (v lepším postavení a horším časem) a partii půlil. Vítězství 3:1 bylo překvapivé a upocené, ale dostatečné pro celkový turnajový triumf našeho týmu. Karlovarský čtyřlístek se letos vybarvil do zlata!

šachy chodov