Fotosoutěž

8. 10. 2018

Na konci srpna se v Londýně konalo 1. Mistrovství světa v netradiční disciplíně „šachy pod vodou“. Organizátoři zveřejnili spousty zajímavých obrázků a videí a pro diváky i samotné aktéry to byla pořádná „psina“. Také nás tato akce oslovila a řekli jsme si, že šachy se opravdu dají hrát na místech, kde byste to zrovna nečekali. Anebo naopak, hodně míst vypadá ještě lépe, pokud se tam zrovna hrají šachy. Vyhlašujeme proto fotosoutěž pro všechny milovníky šachu a příznivce našeho webu o nezajímavější (chcete-li nejhezčí) šachovou fotografii.

Soutěž potrvá až do 31. května 2019, takže času budete mít více než dosti. Hodnotících kritérií nebude mnoho:

 

  1. Kromě estetičnosti, budeme posuzovat nápad a originalitu
  2. Fotografie musí zobrazit skutečnou šachovou partii mezi dvěma hráči, která byla řádně sehraná.
  3. Fotografie nesmí být softwarově upravené. Jde nám o autentičnost, nechceme koláže.
  4. Fotografii doplní krátký článek s popisem toho, co na fotografii vidíme, kdy a kdo partii sehrál, kde fotka vznikla, a případně také další důležité okolnosti, které se k fotografii vážou.
  5. Každý může do soutěže zaslat libovolný počet fotografií.
  6. Každý účastník poskytuje zasláním souhlas se zveřejněním fotografie na našem webu.
  7. Pořadatel si vyhrazuje právo ze soutěže vyřadit fotografie s nevhodným obsahem.
  8. Fotografie můžou zasílat, ale soutěže se nesmí zúčastnit: Marcel Vlasák a Přemysl Stuška st.

Své fotografie v obvyklých formátech (jpg, jpeg) spolu s popisem v otevřeném textovém souboru (doc, txt ) zasílejte na adresu premek [emailtecka] stuskaatseznam [emailtecka] cz (premek[dot]stuska[at]seznam[dot]cz).

Pro výherce soutěže připravíme zajímavé a hodnotné ceny.

A nyní publikujeme článek k MS šachů pod vodou uveřejněný na zpravodajském serveru novinky.cz

Šachy jsou považovány za odvětví sportu, při kterém se hráči příliš fyzicky nenadřou. To však neplatí pro turnaj World Dive Chess Championship, který v sobotu hostilo hlavní město Anglie. Šachové partie se totiž odehrávaly pod vodní hladinou.

Pravidla hry jsou ve své podstatě stejná, podmínky jsou však o něco náročnější, protože se šachy nacházejí na dně bazénu. Hráč má navíc na každý tah pouze takový čas, jak dlouho dokáže pod vodou zadržet dech. Jakmile se vynoří, pokračuje ve hře jeho soupeř.

Jedna hra trvá zhruba 30 až 40 minut, výjimkou však nejsou ani hodinové souboje.

Neobvyklou formu deskové hry vymyslel před několika lety americký šachista Etan Ilfeld, který chtěl do hry přidat fyzický element a udělat ji o něco zábavnější.

„Byl bych na sebe pyšný, kdybych byl mistrem světa v čemkoliv. A být mistrem světa v šachu pod vodou je skvělé. Je to ujeté, ale je to velká zábava,“ svěřil se agentuře Reuters letošní vítěz Rajko Vujatovic.

Šachy pod vodou