Chodovský šachový festival 2020

9. 6. 2020

V. ročník festivalu navštívil IM Petr Pisk

Šachový festival se oproti původnímu plánu musel vlivem "vyšší moci" řádně cvrknout, ale organizátoři udělali vše proto, aby si děti šachový den v Chodově užily. Vedle samotného turnaje dětem krátily čas mezi jednotlivými koly různé hry anebo si mohly nechat namalovat na obličej rozličné motivy. Před "malířkou" smekáme, protože se nezastavila ani na malou chvilku a dětem udělala nepochybně velkou radost.

šachy chodov

Vojta Salí třeba zvolil motiv dvojí tváře. Sympatický klučina tak jasně dával najevo, jak naloží se svými soupeři :-). 

šachy chodov

Milým překvapením byla krátká polední návštěva manažera mládežnické reprezentace ČR IM Petra Piska. Extraligový brněnský hráč sehrál se šesti vybranými dětmi simultánku na 5 minut. Oběhat během tak krátké chvíle šest šachovnic nebyla žádná legrace, Petr však bojoval statečně a nakonec uhájil remízu 3:3. Úspěšnými účastníky zábavné simultánky byli: Míša Pech, Nikolka Kůsová a Jára Kodet. Vítězové obdrželi z Petrovo rukou dárkový poukaz na návštěvu Laser game pro dvě osoby.

šachy chodov

Organizátoři poprvé otestovali i video přenos. Stream sice několikrát vypadl, neboť grafika notebooku nestačila požadavkům kamery, ale první vlaštovka je na světě a příště to bude zase lepší, neboť výzvy milujeme :-).

Dívky dominovaly a Honza Očenášek byl stoprocentní

Nejmladší kategorii ovládla dívka. V kategorii U10, kde se ani ti nejlepší nevyvarovali hrubých chyb se do posledního kola pralo o vítězství několik hráčů. Vítězství si z Chodova odváží Nikolka Kůsová (Tietz) před bratry Lukášem a Alešem Zrůstovými (oba Spartak Chodov). Potěšující je fakt, že první dva patří ještě do kategorie U8, takže příslib do budoucna tu je, což Nikča s Lukym již nějakou dobu prokazují.

šachy chodov

Při vyhlašování další kategorie přišlo deja vu, opět vítězí dívka. Vyrovnanou kategorii U12 vyhrála na pomocné Adriana Kodetová (ŠK K. Vary), před Vojtou Tegdou (Tietz) a  Michalem Pechem (Spartak Chodov). Rovněž Adriana je v dané kategorii mladší ročník, takže kluky tu bude prohánět i za rok a že to umí, určitě prokázala.

šachy chodov

Nejstarší kategorii, kde se očekávaly těžké boje, překvapivě z přehledem opanoval Honza Očenášek (Tietz), který vyhrál se stoprocentním bodovým ziskem a ostatní hráče tak postavil do role statistů. Stříbro bere Jára Kodet (ŠK K. Vary, bronz Adam Boček (Teplá)

šachy chodov

Velké poděkování patří hráčům za fair play hru, divákům za shovívavost s omezujícími opatřeními a organizátorům, kteří zaslouží opět jedničku. Poděkování patří pochopitelně městu Chodov, Karlovarskému kraji a společnosti Telmo za finanční podporu. Děkujeme a těšíme se opět za rok :-).

šachy chodov
Mezi účastníky festivalu dorazil starosta Patrik Pizinger, který během slavnostního zakončení dekoroval medailisty

Šachisté v Chodově však po skončení festivalu nebudou zahálet.Už za 14 dní se těšíme na účastníky finálového turnaje KP jednotlivců a již nyní pracujeme na tom, aby se u nás cítili jako doma :-). Na začátek července jsme naplánovali šachové soustředění na Měděnci a do konce roku připravíme ještě další soustředění a zajímavé akce. Juniorům tímto dáváme příslib, neboť kluci, namátkou jmenujme Vaška Vojíře, Jirku Ulče, Jindru Tegdu, Tomáše Oravu, Adriana Kotlára či Kubu Kačírka, byli ochuzeni o účast na festivalu, že v září pro ně připravíme speciální turnaj o zajímavé ceny. Chodov prostě žije šachem :-).

Propozice

Konečné výsledky

On-line přenos - na úplném konci článku máte ke stažení všechny partie, které se na hrály na online

Video přenos (ukončen)

Fotografie - turnaj,   simultánka,   vyhlášení

Reportáž na TV Chodov

 

šachy chodov
Dokumenty