1. liga mládeže

7. 12. 2019

Chodov se v adventním čase opět přepnul do ligového šachového módu. Ve druhém, tzv malém soustředění, jsme přivítali do sobotního dvojzápasu blízké rivaly z Karlových Varů a Teplic. V dopoledním kole jsme se utkali s družstvem Karlovarský šachklub Tietz, Odpoledne jsme pro změnu změřili své síly s družstvem ŠK Karlovy Vary. Tabulkové propočty jasně říkali, že kdo chce našlápnout k zachování ligové příslušnosti, musí v dnešní zkoušce obstát.

ŠK Spartak Chodov – KŠ Tietz 3:3

Jak bývá zvykem první hodina hry o ničem nerozhoduje. Všichni naši hráči drží vyrovnané pozice. Adrian  s Kubou sformovali své kameny shodně do sicilské obrany, pouze každý s jinými barvami figur. Vašek zkouší překvapit anglickou hrou, Jirka odolává ve vídeňské hře a pouze Tomík se trápí v italské hře. Náše „šestka“ se totiž trochu romanticky vrhla do útoku a opomněla si střežit centrálního pěšce, o kterého záhy přichází. Tato partie však byla hraná ve smrtelném tempu a tomu odpovídal i poměr figurek na šachovnici. Tomáš vstupuje do koncovky s věží méně a po čase zasloužené prohrává. Za chimérami se honí také Michal, který pohrozil matem, ale tato statečnost ho zbytečně stála pěšce. Situaci zachraňuje Jirka, který ve střední hře získává figuru. Také Adrian se dostává do nebezpečné pozice. Zdá se, že o výsledku rtozhodnou partie Vašíka a Kuby. Michalovi se vzápětí pozice úplně rozsypala a náš mladík odevzdával figuru za figurou, až ztratil celou partii. Jirkovi nakonec soupeř také po pár tazích vzdal a Adrian přetížil snad všechny soupeřovy figury a také on po zásluze zvítězil. Za vyrovnaného stavu čelil Vašek vážným matovým hrozbám, které pramenily ze špatného postavení vlastních kamenů a Kuba se stále nedostal k aktivní hře. Vyhlídky proto nebyly vůbec růžové. Vašík se nakonec dostal z matových hrozeb, vyměnil se soupeřem dámy a pomalu začal svou partii rozvazovat. V časové tísni však sedl soupeřce na lep, když za zdánlivý zisk věže umožnil Míše postavit dámu. Čest a remízu nám v poslední partii zachraňoval Kuba. Dlouho hledal recept jak využít výhodu dvojice střelců nejprve proti jezdcům, pak proti věži, až nakonec soupeř sám pomohl. Remíza 3:3 byla vzhledem k vývoji zápasu nakonec spravedlivá, nás však bude mrzet, protože k záchraně jsme potřebovali naplno bodovat.

 

1. Kotlár Adrian 1680 1 0 Očenášek Jan 1351
2. Kačírek Jakub 1532 1 0 Tegda Jindřich 1384
3. Vojíř Václav 1373 0 1 Šedá Michaela 1038
4. Ulč Jiří 1286 1 0 Hroch Jiří 1185
5. Pech Michal 1266 0 1 Tegda Vojtěch 1279
6. Kratochvíl Tomáš 1089 0 1 Dvořák Jan 1081

ŠK Karlovy Vary – ŠK Spartak Chodov 4:2

Odpolední kolo začalo ve 14:30. Tomík se ani ve svém druhém vystoupení nevyvaroval rychlé hry a s tím souvisí také nepřesná hra se ztrátami pěšců. Věžová koncovka pak byla již zcela v režii karlovarského hosta – 0:1. Zajímavou partii rozehrál Adrian, který se pokusil svého soupeře překvapit volžským gambitem, zda, ale bude po rychlé směně figur stačit hra po sloupcích na soupeřovu výhodu pěšce se dozvíme později. Do tíživé pozice se pomalu dostává také Michal. Pasivní hra končila výměnou dámy za věž a jezdce, ale především nehratelnou pozicí- 0:2. Poslední dvě šachovnice nám dneska moc nepomáhají. Vašek se celý den potýká se zahájením, ale zatím, co dopolední soupeř byl nad jeho síly, odpoledne soupeř přehlédl pěšce a vzápětí materiál. Pod tíhou těchto ztrát soupeř po pár tazích pokládá svého krále- 1:2. Jirka sice udělal v úvodu svému soupeři trojpěšce, ale neuměl si se vzniklou pozicí poradit. Figury spíše schovával, než aby jej použil. Také Kuba nemá příliš dobrou souhru figur, ale jeho dalekopalné figury pokukuji po soupeřovu králi, který nemá příliš jistou pozici. Petr Špreňar ukázal v čem je rozdíl mezi extraligou a ligou, hezky si rozehrál své figury a naši jedničku vyškolil z jednoduchosti. Přesto Adrian zaslouží pochvalu za dnešní výkon a bojovnost. Stav zápasu začal být pro nás kritický po té, co Jirka dovolil soupeři srovnat těžké figury na předposlední řadě- 1:4. Za rozhodnutého stavu Kuba zaútočil na odkrytého krále, soupeř odvrátil matovou hrozbu pouze za cenu střelce. Tepelská posila v chodovských barvách pak po několika málo tazích stanovila výsledné skóre 2:4

1. Špreňar Petr 2329 1 0 Kotlár Adrian 1680
2. Beer Jiří 1481 0 1 Kačírek Jakub 1532
3. Moura de Antrade Daniel 1472 0 1 Vojíř Václav 1373
4. Špička Petr 1433 1 0 Ulč Jiří 1286
5. Kodet Jaroslav 1362 1 0 Pech Michal 1266
6. Mikoláš Petr 1452 1 0 Kratochvíl Tomáš 1089

Další zápasy:

ŠK Teplice – ŠK Karlovy Vary 2,5:4,5

KŠ Tietz – ŠK Teplice 1,5: 4,5

Logo