1. liga mládeže

7. 10. 2019

Nedělní dubl s Ústí nám hořkne

Spartak Chodov – Ústí nad Labem „A“ 2:4

Zápas se vyvíjel překvapivě dobře a kdo by čekal hru na jednu bránu, velmi by se pletl. Po dvou hodinách se hrálo na všech šachovnicích a Jirka již měl figuru více a hrál velmi pěkně. Síla soupeře se však postupně ukázala, když postupně podlehly naše první dvě desky, přičemž Kubu K. může mrzet nevyužitá šance na zisk kvality s remízovými ambicemi. Jirkova mise byla úspěšně dotažena a stav 1:2 vydržel dlouho, neboť zbylé tři desky hrály ještě po 3,5 hodinách od zahájení 3. kola.

Vašek přešel do koncovky jezdce proti střelci s pěšcem navíc. Pravda, střelec soupeře byl určitě lepší, navíc ztráta výhody pěšce převážila pomyslnou mističku vah na ústeckou stranu. Vašek se však kousl a bojoval, až vydoloval cenný půlbodík. Tahle koncovka bude určitě vhodná k řádnému rozboru na blížícím se soustředění, ale i doma Vašku :-). Stav utkání 1,5:2,5.

Kuba nehrál špatně, ale postupně jakoby se soupeře zalekl, figurky stáhl a bránil pasivní pozici, navíc s minutou na hodinách. Dlužno dodat, že se bránil dobře a podařilo se mu vyměnit dámy. Věžová koncovka s pěšci zakleslými vzájemně do sebe nabízela remízové šance, navíc se Kubovi podařilo dostat do hry do té doby uťápnutého krále. V momentu, kdy mu soupeř nabídl remízu, musel hrát. Logicky tak jeho prosebný basetí pohled na Přemka nemohl fungovat. Nechci slyšet, co si v tu chvíli Kuba mumlal, ale vypadal jak hromádka neštěstí. Chybějící instinkt lovce mu tak implementoval na sílu trenér. Tohle se v soutěži družstev děje často, hodiny se přemačkávají na vteřině. Partie nakonec skončila remízou a i zde bude domácí analýza hodně zajímavá, zda tam přeci jen nějaký útok nebyl.  

Míša je Míša. Dvě hodiny odcházel od partie a hlásil, že se strašně nudí. Přemka mohl vzít šlak a já se mu nedivil. Zvlášť, když se postupně dostal Míša do horší pozice a ještě se špatným časem. Koncovka jezdců s volným vzdáleným pěšcem již soupeřka s dívčí pečlivostí odtahala k zisku bodu. Domácí rozbor, pokud proběhne, by měl odhalit, zda tam někde záchrana remízy byla či ne. Takhle to palačinky od maminky nebudou :-).   

Partie Vaška, Kuby a Míši se dohrávaly současně, takže vývoj na jedné pochopitelně nepřímo ovlivňoval ostatní. Kluci prohráli nakonec 2:4, ale družstvo určitě zaslouží za bojovnost pochvalu a na Pavlovi, kouči Ústí, byla znát s koncem zápasu velká úleva.

Krátkou odpolední pauzu jsme trávili v blízkém parku. Zahráli jsme si na babu a všichni. Pravda, v druhé půli si Přemek vymínil roli dokumentaristy, neboť si vzpomněl na královéhradeckou anabázi :-).

Ústí nad Labem „B“ - Spartak Chodov 4:2

Šachy jsou sport a sport nemá logiku. Zatímco A tým Ústí jsme trápili, s B týmem se vezeme, ovšem přímo do propasti :-). Kuba Č. vyrobil již v pátém tahu hrubici jak Brno a bez věže se vážně nedá hrát. Zírání do šachovnice s hledáním nějaké záchrany je přirozené, ale nefunguje. Mezitím se minela nevyhnula ani do té doby výborně hrajícímu Jirkovi a po 40 minutách jsme prohrávali 0:2. Aby toho nebylo málo, Míša někde zapomněl figuru a utkání po 90 minutách vypadalo hrozivě – 0:3.

Poté zabraly první desky, nejprve Kuba K. dokázal potrestat nepřesnosti soupeře a snížil na 1:3, aby vzápětí stejně zakončil svoji partii Adrian. Za stavu 2:3 musel Vašek hrát rovnou pozici a výhru, což je vždycky velmi náročné nejen herně, ale i psychicky. Po menší nepřesnosti došlo k výměně zbylého materiálu s přechodem do horší pěšcové koncovky a hra vabank. Bohužel zázrak se nepovedl a my prohráli utkání 2:4.

Stejně jako loni v Karlových Varech, tak i letos v Litoměřicích se nám vstup do ligy nepovedl a spolu s karlovarskými celky uzavíráme průběžnou tabulku po 4. kolech.  

fotografie

šachy chodov