1. liga mládeže

5. 10. 2019

Liga odstartovala v Litoměřicích

Start nové ligové sezóny nastal v 7:00 hodin 5. října 2019. Pravda, Přemek již zajišťoval logistiku, ale my ostatní skutečně na startovní čáře stáli v tento moment. Teda, úplně všichni ne. Kuba Kačírek zaspal a tak jsme z Varů odjížděli o jednoho hráče slabší. Cesta pokračovala v klidu, až do momentu, kdy jsme se v autě zakecali a Jirka byl fuč. Malá zajížďka směr Praha trasu prodloužila, ale příjezd jsme stihli včas. Za tři minuty 10:00 hodin :-).

Litoměřice – Spartak Chodov 4,5:1,5

Zatímco Jirka s Přemkem zajistili ubytování a dojeli do Mostu pro Kubu, který měl ještě na nádraží ospalky v očích, pětice se pustila do boje. Ztráta jednoho bodu a posun hned čtyř šachovnic směrem nahoru byl smrtící. Míša sice dokázal v bleskové partii porazit soupeřku poté, co mu odevzdala nepochopitelně dámu, ale Kuba Č. partii odehrál bez plánu, rychle a tak se pozici zhoršovala, až nebylo co hrát. Hodnocení je stručné, žádná hrubka, ale hra bez života. Třetí bod soupeř urval po třech hodinách, kdy ve velmi spletité partii kapituloval Vašek. Využil maximálně svůj čas, ale soupeř byl prostě nad jeho síly. V tu chvíli jsme hráli už jen o remízu.

Jirka sehrál pěknou partii, vynutil si převahu, ale v koncovce nestejnopolných střelců mu ani dva pěšci navíc nestačili k výhře. Následná analýza ukázala, že partii měl vyhranou, jen nedopočítal riskantní oběť pěšce, neboť pak následovalo vícetahové uplatnění výhody. Chvíli po něm dohrál i Adrian, který musel sklonit svého krále, neboť soupeř výhodu dvou pěšců dokázal v koncovce realizovat. Výsledek 1,5:4:5 s domácími na úvod soutěže není přívětivý, ale vzhledem k okolnostem odpovídá. Po obědě jsme vyrazili do města se pořádně vyvětrat na odpolední duel s Českou Lípou.     

Spartak Chodov – Česká Lípa 3,5:2,5

Zápas byl zahájen v 15:00 hodin. Byli jsme v plném stavu. Bohužel velmi rychle prohráváme. Michal nejspíše spoléhal na štěstěnu jako v prvním kole. Soupeř však nehrál ledabyle, a když mu Míša odevzdal hned v zahájení figuru a poté jich spoustu vyměnil, bylo rychle po partii. Naopak Kuba se poučil z prvního kola, černými dokázal vyrovnat a přechod do věžové koncovky mu vyšel parádně. Získal pěšcovou výhodu, zdvojil věže a prosadil je na předposlední řadě. Učebnicový postup slavil úspěch a bylo vyrovnáno. V tu chvíli již Jirka sehrál skvělou koncovku, kterou nám Přemek přiběhl ukázat a tetelil se u toho jako prvnička :-). Paráda, otočili jsme vývoj zápasu a ujali se vedení 2:1.

Více jak tři a půl hodiny a v hracím sále se hrálo pouze na 3 šachovnicích a všechny naše. Kuba K. dokázal partii přetavit ve veledůležitý třetí bod a my hráli na výhru. Vašek stál výborně a hledal cestu k matu, bohužel času měl málo a hrání složité pozice na vteřinách si vyžádalo chybu, která nakonec partii otočila ve prospěch soupeře. Záhy však pečetil remízu Adrian a bylo hotovo. Vyhráli jsme 3,5:2,5 a máme zaknihované první tři body :-).

Večer jsme se přesunuli na penzion, poté do pizzerie, kde jsme měli zamluvený stůl a stejně jako loni se nám zde líbilo. Závěr? Musíme stejně jako Litoměřice udržet soutěž pro další sezónu a věřit, že litoměřický Jarda opět uspořádá sraz v tomto krásném městě :-).

Dobrou a držte nám zítra pěsti!!!

šachy chodov