1. liga mládeže

8. 12. 2018

Dva rozdílné zápasy.

  V Postoloprtech nás přivítala jasná obloha a chlouba starobylého náměstí - historická budova městské spořitelny, dnes sídlo Městského úřadu. Důstojný stánek dnešního dvojkola, které mělo již hodně napovědět o našich ambicích v boji o záchranu v soutěži. A naše vystoupení bylo jako noc den. Zatímco v prvním zápase nám snad nevyšlo vůbec nic, v odpoledním kole jsme zabojovali a nováčka v soutěži přetlačili. Poloviční bodový zisk nám však ve výsledkové matematice spíše pohoršil, nežli polepšil, přesto jsme ještě zůstali v boji o ligovou příslušnost v příštím roce.

ŠK Karlovy Vary - ŠK Spartak Chodov 5,5 : 0,5

1. Špreňar Petr - Kačírek Jakub 1:0

2. Srba Stanislav -  Vojíř Václav 1:0

3. Beer Jiří - Kotlár Adrian 1/2:1/2

4. Moura Daniel - Ulč Jiří 1:0

5. Špička Petr - Červenka Jakub 1:0

6. Kodet Jaromír - Pech Michal 1:0

  V krajském derby s tradičním rivalem jsme se nejvíce těšili na duel hostů na 1. šachovnici, Naše tepelská výpomoc Kuba Kačírek měla přetěžkou roli proti chebskému odchovanci  a dnes extraligovému hráči z Jičína Petru Špreňarovi.Sílu soupeřovy jedničky umocňuje skutečnost, že Petr ještě minulý týden reprezentoval naši zemi na Olympiádě mládeže v Turecku. Jakub se pokusil soupeře překvapit vedlejší variantou karokana, ve střední hře však podcenil hrozbu vazby a před ztrátou figury ho zachránila pouze kapitulace. Náš nejmladší hráč Michal Pech letos nastupuje poprvé v základu a jeho úkolem je sbírat body na 6. šachovnici. Tento cíl se mu však v dopoledním kole nepovedlo naplnit. V zahájení tří jezdců ignoroval pravidlo o brzké rošádě a ač se zprvu zdálo, že tento nešvar přečká, opuštěný král ve středu šachovnice se nakonec stal pro soupeřovy figury snadným cílem. Třetí zásek do potápějící se chodovské bárky zasekl Kuba Červenka. Náš mladík si na soupeře připravil Skandinávskou.  Pasivní postavení však rezultovalo ke ztrátě dvou pěšců a prohrané figurové koncovce. Dobře se nevedlo ani Jirkovi Ulčovi. Jiřík vyšel ze zahájení lépe, skotskou hru má přece osahanou, ve střední hře ale nepochopitelně rezignoval na uplatnění výhody a po předání aktivity soupeři si náš hráč zalezl do časovky, kde chyboval. Dobře rozehranou partii rozehrál Vašek Vojíř, proti někdejšímu spoluhráči Standovi Srbovi. Po celou dobu partie měl Vašek mírně navrch, pak však ztratil orientaci v koncovce, kde zkušenost přetočila kormidlo na stranu soupeře.Čest chodovských barev zachraňovala naše druhá posila. V koncovce s nestejnopolnými střelci měl Adrian dlouho zakázanou remízu, aby nakonec partie skončila právě tímto výsledkem.

 

ŠK Spartak Chodov - DDM Postoloprty 4,5 : 1,5

1. Kačirek Jakub - Černíšek Matyáš 1:0

2. Vojíř Václav - Peroutka Šimon 1/2:1/2

3. Kotlár Adrian - Hrdlička Jan 1:0

4. Ulč Jiří - Patkoló Michal 1:0

5. Červenka Jakub - Partyka Jaroslav 1/2:1/2

6. Pech Michal - Krupka Aleš 1/2:1/2

V odpoledním duelu jsme si řekli, že již nemáme co ztratit a pokusíme se ukázat své lepší já. Kuba K. se cítí dobře v dámských gambitech a proto zahájil 1 d4. A protože ani jeho soupeř není žádné ořezávátko, rozpoutala se pěkná bitva, ve které se náš hráč zaměřil na dobytí opožděného pěšce. Jeho záměr se mu povedl a navíc se tímto počinem začala soupeřova hra hroutit, připsali jsme si po pár tazích první bod. O druhou  vítěznou partii se postaral Jirka. Nejprve vyválčil pěšce navíc a následně svého volňáska prosadil do dámy. Jak jsou ty šachy jednoduché, když víme, že v koncovce věž patří za pěšce a král do centra boje. Třetí důležitý bod přinesl Adrian. Proč ten kluk pořád žadoní o svolení k nabízení remízy, když ví, že nepolevím? Áda se nejprve zaměřil na chytání dámy, což vedlo k nezdaru a horšímu postavení, pak však využil vazbu a přetížení figur k zisku střelce a matovému útoku. Měli jsme 3 body, avšak ve zbylých partiích jsme ve dvou prohrávali a ve třetí bránil rovinu Vašek proti ratingově mnohem silnějšímu soupeři. Vypadalo to na mission impossible. Kuba však místo kvality obětoval celou věž výměnou za věčný šach. Také Míša se v závěru pochlapil a zatím co celou partii přemýšlel jak s věží méně zmatuje krále, přehodnotil priority a po výměnách se pustl do boje z dámou proti dvojici věží a jezdci. V partii se nakonec ukázala aktivnější dáma, a kdo ví jak by to dopadlo, kdyby se soupeři nedohodli na velmistrovské remíze.Nakonec zbyla pouze Vašíkova partie.Vašík zasluhuje za dnešní hru velkou pochvalu. Partie přešla ze symetrické anglické hry do vyrovnané střední hry a s ní do koncovky těžkých figur. Po celou dobu jsem měl subjektivní pocit z lepšího postavení našeho hráče, ale tento výrok nechám na posouzení panu Fritzovi 16. V každém případě také tato partie končila dělbou bodů a my jsme se mohli vydat na cestu k domovu.

logo