Olympiáda - 2. den

24. 1. 2020

Zlatý Jakub Kůsa

Velký úspěch pořadatelský kraj zaznamenal v šachu, když dnes krátce před polednem skončily poslední partie v turnajích jednotlivců a mezi staršími chlapci se mohl z vítězství radovat Jakub Kůsa. Vůbec poprvé v historii olympiád získal šachista našeho kraje zlato a překonal tím bronz Lukáše Vlasák, svého trenéra, který se na olympiádě výborně stará o online přenosy. Kubovi vyšel perfektně závěr turnaje. Spokojená může být i Miša Šedá, která vybojovala 9. místo. Honza Očenášek bojoval, získal dva body, ale nakonec své nasazení nevylepšil. Tvrdý křest zažil Lukáš Zrůst, ale rovněž on si zaslouží pochvalu za bojovnost a proto mu právem náležela speciální cena organizátorů v podobě veverky Čiperky .-).

šachy chodov
Olympijský vítěz Jakub Kůsa s kapitánkou týmu IM Zuzanou Hagarovou
šachy chodov
Karlovarská výprava: Míša, Zuzka, Honza, Kuba a Lukášek 

 

Olympijští vítězové Lhotská, Kůsa, Stalmach a Šetina

Čtyři sady medailí se rozdělily mezi 7 krajů, tedy přesnou polovinu. Kompletní sadu vybojoval Moravskoslezský kraj, tři medaile získal rovněž kraj Královéhradecký. Body za pořadí jednotlivců určily nasazení pro soutěž družstev. Výše jmenované kraje si zítra ráno mohou pospat, neboť z osmifinále mají přímý postup. Domácí tým, který je nasazen jako dvanáctý se pokusí zaskočit "Pardubičáky". Držte mu pěsti :-).

Nejúspěšnější šestice šachistů v každé kategorii byla vyhlášena v poledne na květinovém ceremoniálu za účasti místopředsedy ŠSČR Martina Petra a náměstka primátorky Petra Bursíka.

šachy chodov
Nejúspěšnější děvčata - květinový ceremoniál

Turnaj karlovarských školáků 

Odpoledne, když olympionici opustili kongresový sál, nahradily je děti ze základních škol pořadatelského kraje, které si vychutnaly atmosféru olympijského domu. Celkem 41 dětí se utkalo v sedmikolovém turnaji, v němž zvítězil mezi staršími žáky Jakub Červenka před Jaromírem Kodetem a Jiřím Ulčem. Mezi mladšími žáky všechny zaskočil Vojtěch Červinka, který zvítězil před Adrianou Kodetovou a Nikolo Kůsovou (sestra "zlatého" Kuby). 

šachy chodov
Medailisté
šachy chodov